Linkovi

Film tjedna: Road to Perdition (14/7/02) - 2002-07-14


Paul Newman i Tom Hanks igraju uloge gangstera u Chicagou, tridesetih godina prošlog stoljeća. Radi se o drami naslova "Road to Perdition” – “Put za Perdition” u režiji Sama Mendesa.

Paul Newman glumi Johna Rooneya, čeličnog šefa imafije u jednoj irskoj četvrti pokraj Chicaga. Tom Hanks pak igra ulogu Mikea Sullivana, jednog od glavnih gangstera u njegovoj grupi i beskrupuloznog ubojice. I jedan i drugi imaju po sina, i ne može se reći da su dobri očevi. Kada Rooneyev sin ode ubiti jednog konkurenta, neočekivana žrtva postaje Sullivanov 11- godišnji sin Michael.

Bježeći od svojih bivših partnera u zločinu, Sullivan i mladi Michael stvaraju novi odnos: kako bi preživjeli i na kraju postali obitelj na “Putu za propast”, što u ovoj predstavlja stvarno mjesto u saveznoj državi Illinois, ali i metaforu za zlu sudbinu.

Prethodni film redatelja Sama Mendesa “American Beauty” bavio se obitelji, ali, kaže on, “Put za Perdition” bila je prilika za oživljavanje žanra gangsterskog filma: "Prošlo je već dosta vremena otkako sam gledao neki gangsterski film koji nije podsjećao na crtić. Želio sam se vratiti nekim od filmova gangsterskog žanra koje sam zavolio kada sam ih gledao prvi put. Ne samo filmove poput 'Kuma', već i ostvarenja i tridesetih i četvrdesetih."

Holivudski veteran Paul Newman kaže da ga je privukla tema ovog filma: "Ovaj film, za razliku od drugih gangsterskih filmova nema eksplozija. Ovo je film o obitelji, a i dao mi je priliku da se malo udaljim od stvari koje inače radim."

To je zasigurno istina kada se radi o Tomu Hanksu, koji igra ulogu hladnokrvnog ubojice, te “hladnog i dalekog oca”.

"Mislim da je to bilo fascinirajuće. Razlog zbog čega to radi, kako bi osigurao za život svoje obitelji" - rekao je Tom Hanks.

Mladog Michaela igra Tyler Hoechlin, koji se tek probija na filmsko platno. U glumačkoj postavi nalaze se još Jude Law, Daniel Craig i Stanley Tucci. Kamera je bila u rukama Oscarovca Conrada Hilla. Glazbu je skladao Thomas Newman.

XS
SM
MD
LG