Linkovi

Predsjednik Bush traži dodatna sredstva za rat protiv terorizma (14/7/02) - 2002-07-14


Predsjednik Bush pozvao je Kongres da odobri dodatna izdvajanja za financiranje rata protiv terorizma. Predsjednik je u redovitom subotnjem obraćanju naciji putem radija također pozvao zakonodavce da prije pauze u kolovozu usvoje nove zakone o kažnjavanju malverzacija u poslovnom sektoru.

S obzirom da zemlja vodi rat protiv terorizma, rekao je predsjednik Bush, Kongres je predugo čekao da bi odobrio dodatna izdvajanja za vojsku i poboljšanje sigurnosti u zračnim lukama.

"Ministarstvo obrane i nova Uprava za sigurnost prometa još uvijek čekaju da im se odobre sredstva za rad. Bez brze akcije u Kongresu, vojska će morati spašavati stare rezervne dijelove za održavanje svoje opreme."

Bez dodatnih izdvajanja, kazao je predsjednik, Savezna uprava za zračni promet morat će otpustiti dio kontrolora leta, a možda će trebati i odgoditi provedbu planova o instaliranju novih detektora za bombe u zračnim lukama. Prema predsjednikovim riječima, Kongres bi mu do kraja mjeseca također trebao uputiti na potpis novi zakonski prijedlog kojim se udvostručavaju zatvorske kazne za počinitelje prijevara u poslovnom sektoru, te kojim se predviđa osnivanje neovisne komisije za kontrolu računovodstva.

Nakon što je niz poslovnih skandala potresao povjerenje ulagača, korupcija u poslovnom sektoru postala je važno političko pitanje za obje stranke, pred kojima su dolazeći kongresni izbori u studenome. Predsjednik Bush je istaknuo da je spreman surađivati i s republikancima i s demokratima na iskorijenjivanju korupcije.

"Našem gospodarstvu sada možda najviše treba da se obnovi povjerenje potrošača u integritet američkih poslovnih čelnika. Gotovo svaki tjedan donosi vijesti o porastu produktivnosti ili velikoj potrošnji, ali i nove skandale, koji tek sada izbijaju na svjetlo."

U demokratskom odgovoru na predsjednikov govor, kongresmen David Phelps iz Illinoisa je pozvao predsjednika da podrži sličan zakonski prijedlog u Senatu, koji je još oštrije sročen od prijedloga usvojenog u Zastupničkom domu.

"Ovaj prijedlog usmjeren je na uspostavljanje odgovornosti u poslovnom sektoru i provođenju oštrih reformi u pravosuđu. Direktori kompanija bit će odgovorni za svoje poteze, ulagači i mirovniski fondovi bit će zaštićeni, oni koji budu kršili zakon bit će kazneno gonjeni, a revizori poput Arthura Andersena i burzovni analitičari morat će biti pošteni."

Većina predsjednikovih prijedloga iz prošlotjednog govora na Wall Streetu uključena je u senatski prijedlog zakona o reformi poslovnog sektora.

XS
SM
MD
LG