Linkovi

EU: Nije narušen integritet Međunarodnog kaznenog suda (13/7/02) - 2002-07-13


Kompromis, koji je Vijeće sigurnosti postiglo o jednogodišnjem isključivanju američkih pripadnika mirovnih trupa iz bilo kakve istrage o ratnim zločinima, službena je Europska Unija protumačila kao, citiram svježe priopćenje danskog Predsjedništva, «rješenje koje neće nanijeti štete integritetu Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda». Dogovor istovremeno osigurava neprekinut kontinuitet UN-ovih mirovnih operacija.

U posebnoj se deklaraciji naročito ističe zadovoljstvo što će se UN-ov mandat u Bosni i Hrecegovini produžiti do kraja ove godine. Kompromis Vijeća sigurnosti olakšao je posao Europskoj Uniji – u Bruxellesu i prijestolnicama bili su spremni uskočiti u prazninu nastalu prekidom mandata međunarodnim policijskim snagama ranijim slanjem makar dijela planiranog kontigenta europskih policajaca na misiju koja će, službeno, početi tek s 1. siječnjem iduće godine. Produžetak mandata osigurat će nesmetan prijelaz s UN-ove na europsku policijsku misiju, zaključuje dansko Predsjedništvo u ime 15 država – članica Europske Unije.

Deklaracija se završava podsjećanjem da Europska Unija i dalje snažno podržava stalni međunarodni sud. Sud je za Uniju značajan korak naprijed u izgradnji međunarodnog pravnog sustava.

Sve su prijestolnice Unije danas komentirale kako kompromis ne izlazi iz okvira statuta novog kaznenog suda. Za razliku od vlada, organizacije i ne-vladine udruge izrazile su sumnju da jednogodišnji rok odobren Amerikancima ne vodi potpunom isključivanju njihovih pripadnika mirovnih snaga z procjene krivične odgovornosti.

XS
SM
MD
LG