Linkovi

Vijeće sigurnosti UN-a: Privremeni pravni imunitet za građane SAD (13/7/02) - 2002-07-12


Nakon dugotrajnih i napornih pregovora, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sinoć je američkim vojnicima u međunarodnim mirovnim operacijama odobrilo imunitet pred Međunarodnim kaznenim sudom tijekom sljedećih 12 mjeseci.

Jednoglasno usvajanje revidirane rezolucije o Međunarodnom kaznenom sudu omogućilo je i produženje policijske misije svjetske organizacije u Bosni i Hercegovini, te promatračke misije na Prevlaci.

Sjedinjene Države nisu dobile trajni, imunitet pred Međunarodnim kaznenim sudom, koji su prvotno tražile. No, američki diplomati smatraju i dvanaest mjesečno izuzeće od jurisdikcije ovog suda pobjedom.

Američki veleposlanik pri svjetskoj organizaciji John Negroponte izrazio je olakšanje, iako je priznao da je postignuti sporazum rezultat kompromisa: "Mislim da smo, praktički gledano, dobili zaštitu koju smo tražili u razdoblju od sljedećih godinu dana. Naravno, bilo bi nam draže da ta zaštita nema vremenskih okvira."

Diplomati svjetske organizacije nisu sigurni kako će ovaj kompromis reagirati republikanci u Washingtonu, koji su već kritizirali predsjednika Busha da je previše popustljiv u pregovorima oko imuniteta.

Nakon usvajanja rezolucije, Vijeće sigurnosti je produžilo mandate policijske misije u Bosni i Hercegovini i promatračke misije na Prevlaci, koji su trebali isteći u ponedjeljak. Misija u Bosni i Hercegovini produžena je do kraja godine, kada će njene poslove preuzeti policijska misija Europske unije.

Vijeće sigurnosti je također produžilo misiju na Prevlaci do 15. listopada. Prema priopćenju Ujedinjenih naroda, u rezoluciji o Prevlaci pozdravlja se “daljnje napredovanje normalizacije odnosa između Hrvatske i Jugoslavije, te se obje zemlje pozivaju da ubrzaju napore na pronalaženju sporazumnog rješenja. U rezoluciji o Prevlaci Vijeće sigurnosti također izražava spremnost da preispita trajanje novog mandata, ukoliko obje strane postignu sporazum o Prevlaci.

XS
SM
MD
LG