Linkovi

Sjeverna Koreja provocira sukob (11/7/02) - 2002-07-11


Dvadeset i devetog lipnja, jedan sjeverno-korejski ophodni brod otvorio je vatru na južno-korejsko vojno plovilo u prijepornom području Žutog mora, gdje se nalazi pomorska granica Sjeverne i Južne Koreje. U bici koja je potom uslijedila, sjeverno-korejski ophodni brod je teško oštećen, dok je južno-korejski brod potopljen. Četiri južno-korejska mornara su ubijena, 19 je ranjeno, a jedan je nestao. Broj žrtava na sjeverno-korejskoj strani procjenjuje se na 30 mrtvih ili ranjenih.

Američki državni tajnik Donald Rumsfeld izjavio je da je bilo vrlo očevidno da je sjeverno-korejski brod započeo napad “došavši južno u područja preko zamišljene demilitarizirane zone”. Ovim aktom, rekao je on, Sjeverna Koreja je “prekšila primirje” kojim je okončan Korejski rat prije gotovo pola stoljeća. Sjedinjene Države, dodao je gospodin Rumsfeld, imaju razloga vjerovati da je sjeverno-korejski brod započeo sukob. Admiral Bae Sang-gi, iz mornarice Južne Koreje rekao je da se radilo o “iznendanom napadu sjeverno-korejske vojske”. Napad je bio “hotimičan i unaprijed do u detalje isplaniran”, rekao je on.

Dan prije napada, dva sjeverno-korejska ratna broda ušla su u južno-korejske vode. Bila je to deseta povreda južno-korejskih granica u ovoj godini, na ovaj način. U lipnju 1999. godine, opetovani upadi brodova sjeverno-korejske mornarice doveli su do žestoke bitke u kojoj je sjeverno-korejski torpedni brod bio potopljen, a druga dva broda bila su teško oštećena.

Ova nerazborita sjeverno-korejska akcija bila je jedan od razloga zbog kojih su Sjedinjene Države predložile održavanje razgovora sa Sjevernom Korejom 10. srpnja. Pomorski okršaj ističe hitnu potrebu smanjivanja napetosti izmedju komunističke Sjeverne Koreje i demokratske Južne Koreje.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici zabrinuti su glede nekoliko pitanja. Sjeverno-korejskih nastojanja da razvije oružje za masovno uništavanje, uključujući nuklearno oružje i balističke rakete. Sjeverno-korejski izvoz tehnologije za izradu balističkih raketa u države koje podupiru terorizam, poput Irana i Sirije. Sjeverno-korejsko gomilanje snaga uzduž granice s Južnom Korejom. Dosadašnja sjeverno-korejska podrška medjunarodnom terorizmu.

Sjedinjene Države pozivaju Sjevernu Koreju da se suzdrži od budućih provokacija. Takve akcije prijete miru i stabilnosti u regiji.

XS
SM
MD
LG