Linkovi

Novi ruski kazneni zakonik (11/7/02) - 2002-07-11


Rusija je poduzela značajan korak u rekonstrukciji svog pravnog sustava. Prvog srpnja na snagu je stupio novi kazneni zakon, koji predviđa sudske sankcije, postupak njihova donošenja, te štiti prava optuženika.

Prema novom zakonu, optuženi mora biti doveden pred sud u roku od četrdesetosam sati od objavljivanja optužnice. Optuženici imaju pravo tražiti odvjetnika odmah po uhićenju. Ako ih se oslobodi optužbi, više ne postoji opasnost od takozvanog dvostrukog optuživanja za isto kazneno djelo – osim u vrlo rijetkim slučajevima. Uz to, u temelju novog kaznenog zakona je pravna pretpostavka da je optuženi nevin, sve dok se ne dokaže suprotno.

Dmitri Kozak, zamjenik predstojnika ureda ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je da novim zakonom ruski pravni sustav postaje sličan sustavima u Sjedinjenim Državama i Zapadnoj Europi. Ovim je zakonom, rekao je gospodin Kozak, Rusija napravila velik korak kojem je bit u tome što su interesi pojedinca stavljeni u prvi plan – u odnosu na interese države.

Zakon uvodi sudski postupak u kojem se stranke – tužitelji i branitelji optuženog – natječu. Tužitelji pokušavaju dokazati da su u pravu, dok branitelji u pitanje dovode dokazni materijal, iskaze svjedoka i postupovne odluke za koje se zalažu tužitelji. Uloga suca u odnosu na te dvije stranke u sporu je neutralna. Ruska je vlada već najavila da će potrošiti milijardu i pol dolara kako bi se zaposlili novi suci, ali i za povećanje njihovih plaća, te nabavu nove opreme za tužiteljstva.

Za primjenu novog kaznenog zakona trebat će vremena. I danas se mogu čuti vrlo uvjerljive tvrdnje da u ruskom sudskom sustavu i dalje dominira korupcija. Politički ili ekonomski motivirano podizanje tužbi je vrlo često. U ophođenju s osumnjičenicima vlasti često primjenjuju silu. Ruski građani zaslužuju pravni sustav kojem će moći vjerovati, u koji će imati povjerenje.

Za nadati se je da će vremenom novi zakon ruskom sudstvu zajamčiti red i pravednost. Ruski je narod dugo čekao na trenutak kada će prava građana biti – u zakonskom smislu - važnija od moći države.

XS
SM
MD
LG