Linkovi

Mogu li republikanci zauzdati privredni kriminal? (11/7/02) - 2002-07-11


Predsjednik Bush predložio je uvođenje novih, oštrijih kazni za korupciju u poslovnom sektoru, nakon što je američke korporacije potresao niz skandala. Tisuće ljudi ostale su bez posla i bez svojih mirovinskih fondova.

Oporbeni demokrati ističu da bi predsjednik morao učiniti i više. Kako se čini, ekonomska sigurnost prosječnog građana mogla bi se nametnuti kao jedno od važnih pitanja na dolazećim kongresnim izboriama u studenome.

Bush: Nema kapitalizma bez savjesti

Suočen sa sve glasnijim negodovanjem javnosti zbog niza financijskih skandala u američkom poslovnom sektoru, predsjednik Bush je predložio duže zatvorske kazne za korumpirane direktore i najavio osnivanje nove radne skupine, koja će istraživati poslovne prijevare.

"Investiranje je, na neki način, iskazivanje povjerenja. Povjerenje se stječe integritetom. Dugoročno gledano, nema kapitalizma bez savjesti. Nema bogatstva bez individualnog karaktera" - rekao je prije nekoliko dana u svom govoru na Wall Streetu američki predsjednik.

Predsjednik Bush je svjestan da javnost Republikansku stranku smatra strankom koja je posebno naklonjena poslovnom sektoru. Stoga je bilo važno da pokaže da je spreman uhvatiti se u koštac s kriminalom u poslovnim krugovima.

Leahy: Svaki tjedan - novi skandal

Međutim, organizacije koje okupljaju biznismene već vrše pritisak na predsjednika i Kongres da ne odu predaleko u novim zakonima, koji bi trebali obuzdati prijestupnike u privatnim kompanijama. S druge strane, demokrati smatraju da predsjednikov plan ne ide dovoljno daleko. Demokratski čelnici u Kongresu zalažu se za usvajanje sveobuhvatnog zakona, koji bi u znatno većoj mjeri regulirao poslovnu i računovodstvenu praksu.

Evo što je o tome kazao senator Patrick Leahy, demokrat iz Vermonta: "Nevini potrošači, ulagači i uposlenici ovise o ulaganju u dionice kako bi mogli financirati odlazak djece na studij, pa i vlastitu imovinu. Svaki tjedan donosi nam još jedan financijski skandal. Pogledajte samo kako se to odrazilo na njujorškoj burzi."

Nader: Niti demokrati, niti republikanci

Međutim, demokrati su i sami u proteklih nekoliko godina kultivirali veze s velikim korporacijama, pogotovo za vrijeme naglog jačanja vrijednosti dionica, u doba administracije predsjednika Clintona. Tada su, baš poput republikanaca, dobivali velike političke donacije iz poslovnog sektora.

Pristaše reforme poslovnog sektora, poput bivšeg predsjedničkog kandidata Stranke zelenih Ralpha Nadera kažu da niti demokrati, niti republikanci nisu u poziciji da doista provedu temeljite reforme koje bi zaštitile radnike i ulagače. "Demokrati žele ponovno osvojiti većinu u Zastupničkom domu i zadržati većinu u Senatu. Pitanje je – žele li u tom procesu više zadržati svoje političke donacije ili istupati u ime prosječnih Amerikanaca i štititi ih?" - pita se Ralph Nader.

Predsjednik Bush i dalje uživa veliku naklonost javnosti, uglavnom zbog svojih postupaka nakon terorističkih napada od 11. rujna. Međutim, dobro je svjestan razloga zbog kojih njegov otac George Bush nije uspio osvojiti drugi mandat. Iako je nakon rata u Perzijskom zaljevu uživao veliku popularnost u javnosti, na izborima je izgubio od Billa Clintona, prije svega zato što su glasači izgubili povjerenje u njegovu sposobnost da zaustavi slabljenje gospodarstva.

XS
SM
MD
LG