Linkovi

Američko ljetovanje 2002. (10/7/02) - 2002-07-10


Ovog ljeta u Sjedinjenim Državama oživljava jedna tradicija koja je zadnja dva desetljeća gotovo zamrla – obiteljsko ljetovanje koje se provodi ležernim putovanjem automobilom od jednog zanimljivog mjesta do drugog.

Ispitivanja javnog mnijenja, koja je proveo Auto-moto savez, pokazuju da će 70 posto Amerikanaca ovog ljeta posjesti čitavu obitelj u automobil i krenuti u vožnju Amerikom. Putovanja će se, u većini slučajeva, odvijati po slikovitim, manje prometnim cestama, s ciljem razgledavanja prirodnih ljepota i povijesnih spomenika, izjavili su ispitanici u anketi.

Na pitanje što najviše žele od ljetovanja, većina ispitanika je odgovorila: «druženje u krugu obitelji». To podrazumijeva fleksibilni plan putovanja, posjete rodbini, - u 25 posto slučajeva -, i što manje nervoze i žurbe. Samo 14 posto će ih ljetovati po unaprijed čvrsto isplaniranom itinereru. Ostali će, kako kažu, ljetovanje shvatiti kao slobodu da ništa ne moraju učiniti.

Takav koncept ljetovanja gotovo je nestao u posljednja dva užurbana desetljeća, kada su obitelji odlazile na kratka ljetovanja, - tjedan, možda dva -, a često i ne svi zajedno, roditelji i djeca. Generaciji odraslih takvo je ljetovanje ostalo kao uspomena iz djetinjstva, kada su sa svojim roditeljima, iz automobila upoznavali skrivene kutke Amerike. Oni sami svojoj su djeci prvenstveno priskrbili uspomene na brza putovanja avionom do odredišta, - često nekog velikog zabavnog parka -, nekoliko dana zabave i još brži povratak kući i na posao.

No, kako rekosmo, ovog ljeta stvari izgledaju posve drugačije. Ovakav pomak u poimanju ljetovanja, kažu sociolozi, jedna je od posljedica orijentiranja prema obitelji, nastalog nakon terorističkih napada, prošlog rujna. Većina ispitanika priznaje da im je prva pomisao nakon napada bila kako malo vremena provode u obitelji. Stoga, ovog će ljeta, kažu, umjesto vikenda ili tjedan dana, koristiti što više od svog dopusta.

Gledano s ekonomske strane, to je dobra vijest za sva mala, obiteljska prenoćišta, uz lokalne ceste, koja su godinama životarila na marginama Disneylanda i drugih zabavnih parkova.

XS
SM
MD
LG