Linkovi

Van s Arafatom! (6/7/02) - 2002-07-10


Sjedinjene Države su spremne, voljne i u stanju pomoći palestinskom narodu da ostvari svoj cilj – uspostavljanje države koja bi živjela rame uz rame s Izraelom. Predsjednik George Walker Bush predan je toj viziji. No, ona mora početi izborom novih čelnika, predanih usmjeravanju palestinskog naroda u novom smjeru.

Kako je rekao državni tajnik Colin Powell, “predsjedatelj palestinske uprave Jaser Arafat nije pružio svom narodu čelništvo koje bi ga povelo naprijed…. Čelništvo donosi i odgovornost…a predsjedatelj Arafat nije preuzeo tu odgovornost”. Gospodin Arafat nije učinio dovoljno na zaustavljanju terorizma. Nije upotrijebio svoj položaj predsjedatelja palestinske uprave da bi eliminirao terorizam, niti je za to upotrijebio institucije koje je imao na raspolaganju. Sjedinjene Države predane su pronalaženju mirnog rješenja za Srednji istok. No, kako je rekao gospodin Powell, “svi napori koje smo uložili nisu dali rezultata. Vjerujemo da je razlog tome nepostojanje odgovarajućeg čelništva u palestinskoj upravi.” Kako je rekao državni tajnik Powell, “Potrebno je čelništvo koje će biti više utemeljeno u samom palestinskom narodu, a ne centralizirano samo u predsjedniku, tako da bi postojali i drugi pojedinci koji će biti odgovorni, koji mogu učiniti nešto na zaustavljanju terorizma i organizacija koje potiču terorističke aktivnosti u palestinskoj zajednici.”

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, rekao je državni tajnik Powell, palestinski narod mora “preispitati situaciju u kojoj se nalazi i shvatiti da ih pojedinci koji ih sada vode nisu doveli ništa bliže mogućnosti uspostavljanja vlastite države.” Propuštene su razne prilike za zaživljavanje mira. Te propuštene prilike, rekao je gospodin Powell, “odbačene su na oltaru nasilja i terorizma koji uništavaju snove palestinskog naroda.”

“Niz arapskih čelnika razmotrilo je ovu situaciju”, rekao je gospodin Powell, “i shvatilo da gospodin Arafat nije osigurao čelništvo koje nam treba u ovim vrlo teškim okolnostima. Oni shvaćaju da bi možda bilo bolje da Palestinci dobiju novo čelništvo. Oni nisu bili tako otvoreni kao mi, no Sjedinjene Države i predsjednik Bush jasno i otvoreno govore o realnosti situacije, odnosno, o istini.” Došlo je vrijeme da palestinski narod dobije novo čelništvo.

XS
SM
MD
LG