Linkovi

Borba protiv terorista u središnjoj Aziji (7/7/02) - 2002-07-10


Globalna borba protiv terorizma traži od Sjedinjenih Država da blisko surađuju s mnogim zemljama - uključujući i neke koje krše ljudska prava. Međutim, pomoćnik američkog državnog tajnika Lorne Craner naglašava da to ne znači da Sjedinjene Države više ne brinu o ljudskim pravima. Dapače, zaštita ljudskih prava i demokracija i danas su temeljne stvari, kao što su uvijek bile - možda čak i više.

Gospodin Craner na čelu je Odjela državnog tajništva za demokraciju, ljudska prava i rad. "Ne možemo pobijediti u ratu protiv terorizma," kaže on, "umanjujući univerzalno poštivanje ljudskih prava. Kada bismo to činili, samo bi otvorili vrata ponovnom rađanju terorizma u sljedećoj generaciji."

Među zemljama koje su pružile neprocjenjivu pomoć u ratu protiv terorizma su i središnjeazijske republike Kizgistan, Kazahstan, Tađikistan, Uzbekistan i Turkmenistan. Blizina tih zemalja Afganistanu i njihova vlastita iskustva s terorizmom čine ih posebno ranjivima na terorističke napade. Jasno je, međutim, da će Sjedinjene Države biti u boljem položaju da povećaju suradnju s tim zemljama ako njihove vlade dozvole stvaranje demokratskih institucija.

Kako je istaknuo gospodin Craner, Kirgistan, Kazahstan i Tađikistan posebno teško krše ljudska prava. Uzbekistan se na tom polju pokazuje još gorim, a Turkmenistan "ekstremno lošim". U svih pet zemalja, u različitoj mjeri, sloboda govora, udruživanja i vjere ograničene su ili zanijekane, jednako kao vladavina zakona i pravo na promjenu vlade.

Sjedinjene Države rade, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, na unapređivanju zaštite ljudskih prava i demokracije zato što politička reforma povećava stabilnost i sigurnost zemlje. U središnjoj Aziji, u tijeku su, - ili se planiraju! -, programi kojima se pruža podrška aktivistima u borbi za zaštitu ljudskih prava i za demokraciju, kao i novinarima i nevladinim organizacijama.

Kao što je rekao pomoćnik državnog tajnika Craner, "U ovom novom svijetu pojačane budnosti pred terorističkim napadima, Sjedinjene Države su uvjerene, kao nikada ranije, da su demokratske slobode, politička i ekonomska stabilnost, te ljudska prava, ključ za svijet u kojemu neće biti terorizma. Društva koja poštuju ljudski dignitet … ne pružaju teroristima priliku da puste korijene. Stabilna vlada, koja je odgovorna pred vlastitim narodom i poštuje njegova prava, … mnogo se učinkovitije može nositi protiv terorističkih elemenata … To su društva kojima težimo u središnjoj Aziji, i za njih se zalažemo i svojom politikom i svojim programima pomoći."

XS
SM
MD
LG