Linkovi

Napredak u ratu protiv terorizma (9/7/02) - 2002-07-10


Kako je rekao američki veleposlanik u Nizozemskoj Clifford Sobel, današnje bitke tek su početak bitke između dobra i zla – između onih koji cijene demokratske institucije i vrijednosti i onih koi pokušavaju nametnuti svoju radikalnu islamističku ideologiju terorom. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Ovo je borba cijelog svijeta. Ovo je borba civilizacija. Ovo je borba svih onih koji vjeruju u napredak, pluralizam, toleranciju i slobodu.”

Od terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna, zemlje diljem svijeta u velikom su se broju uključile u rat protiv terorizma, predvođen Sjedinjenim Državama. Oko sedamdeset zemalja aktivno podržava rat protiv terorizma. Dvadeset ih je u njega uključilo svoje vojne snage. Samo u Afganistanu, partneri Amerike pridonijeli su koaliciji s više od osam tisuća vojnika.

Policija i obavještajne službe danas bolje surađuju. Ovi napori počinju davati rezultata. U više od devedeset zemalja uhićeno je ili pritvoreno preko 2.400 terorista i njihovih pristaša. U drugim operacijama, američka vojska obučava i oprema vojne snage Gruzije i Filipina, kako bi se poboljšala njihova sposobnost za borbu protiv terorizma.

Čak i dok se vodi rat protiv terorizma, Sjedinjene Države i njihovi saveznici pažnju preusmjeravaju na ozbiljnije prijetnje. Među njima je i moguće povezivanje između terorista i režima koji raspolažu oružjem za masovno uništavanje.

Kako je rekao predsjednik Bush, “Naš rat protiv terora počinje s al-Qaidom, no tu neće i završiti. On neće završiti sve dok svaka teroristička organizacija globalnog dometa ne bude otkrivena, zaustavljena i poražena.”

XS
SM
MD
LG