Linkovi

Američka pomoć žrtvama potresa u Iranu (10/7/02) - 2002-07-10


Sjedinjene Države uključile su se u međunarodne napore da se pomogne žrtvama nedavnog potresa u Iranu. 2. srpnja, američki čarter-zrakoplov dostavio je u Teheran humanitarne zalihe iz spremišta američke Organizacije za međunarodni razvitak u Italiji. Ova je pošiljka uključivala šest kontejnera s vodom kapaciteta deset tisuća litara, dva sustava za pročišćavanje vode, od kojih svaki može vodom opskrbiti deset tisuća ljudi dnevno; 12 tisuća kompleta za osobnu higijenu i pet tisuća pokrivača. Sjedinjene Države također osiguravaju dodatnu pomoć žrtvama potresa u Iranu kroz Međunarodni crveni križ i Međunarodni crveni polumjesec.

22. lipnja sjeverozapad Irana pogodio je snažan potres, u kojem je poginulo više od dvije tisuće ljudi, a pet tisuća stambenih objekata je uništeno. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “humanitarna patnja ne poznaje političke granice. Sjedinjene Države spremne su pomoći narodu Irana, prema potrebi i njegovoj želji.”

Nakon islamske revolucije u Iranu 1979, svjetina, koja je imala podršku vlade, zauzela je američko veleposlanstvo u Teheranu i držala pedeset i dva Amerikanca taocima preko godinu dana. Više od dva desetljeća kasnije, iranska vlada i dalje je neprijateljski raspoložena prema Sjedinjenim Državama. To je u potpunoj suprotnosti sa stavovima prosječnih Iranaca, od kojih su mnogi izrazili sućut Amerikancima nakon terorističkih napada 11. rujna prošle godine. Iranski narod također je jasno pokazao da želi da se iranska vlada otvori i da poštuje ljudska prava. Na izborima održanim nakon 1997, iranski narod je odlučno podržao kandidate koji obećavaju političke reforme.

Međutim, iranskom vladom dominira ekstremističko muslimansko svećenstvo, a ne izabrani dužnosnici. Ovi vjerski čelnici ozbiljno ograničavaju slobodu govora, vjere, udruživanja i okupljanja. Iranci su izloženi proizvoljnim uhićenjima, prijekim pogubljenjima, mučenju i kaznama kao što su kamenovanje i bičevanje. Pod ovim vjerskim režimom, Iran je postao zemlja koja najagresivnije podržava terorizam. Iran je pogotovo pojačao podršku za terorističke organizacije kojima je cilj uništenje Izraela. Ovi postupci i dalje predstavljaju prepreku poboljšavanju odnosa između Sjedinjenih Država i Irana.

Međutim, kada se radi o pomaganju žrtvama potresa i drugih prirodnih katastrofa, kako je jasno kazao predsjednik Bush, ništa se ne bi trebalo ispriječiti između dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG