Linkovi

Novi lijek protiv AIDS-a (9/7/02) - 2002-07-10


Na konferenciji o AIDS-u, u Barceloni, govori se i o dva nova lijeka. Jedan od njih, za sada poznat pod nazivom T-20, privukao je veliku pažnju sudionika konferencije u Barceloni jer je prvi iz čitave nove obitelji lijekova, nazvanih inhibitori fuzije, koji djeluju posve drugačije od lijekova koji se sada koriste.

Sadašnji lijekovi napadaju virus HIV nakon što on uđe u stanice i sprečavanju njegovo razmnožavanje. T-20 napada virus ranije, prije nego što se on spoji sa stanicama. Švicarska farmaceutska kompanija Roche i američka Trimeris objavile su rezultate kliničkog testiranja novog lijeka na pacijentima iz svih dijelova svijeta, koji boluju od soja virusa HIV, rezistentnog na sadašnju terapiju. U kombinaciji sa sadašnjim lijekovima, T-20 je snizio razinu virusa tako jako da se ona više nije mogla laboratorijski ustanoviti, i to u dvostruko više pacijenata nego što je to uspijevalo samo terapijom sadašnjim lijekovima.

Oko trećine do polovice svih oboljelih od AIDS-a otporno je na sadašnju terapiju, pa njima T-20 potencijalno spašava živote. Jedina mana novog lijeka je da se mora davati injekcijom dva puta dnevno. Doduše, kažu znanstvenici kompanije Roche, pacijent si sam može davati injekciju jednako kao što si oboljeli od dijabetesa sami daju inzulin.

XS
SM
MD
LG