Linkovi

Washington Times o 'političkoj i gospodarskoj krizi u Hrvatskoj' (10/7/02) - 2002-07-10


Američki mediji ne komentiraju najnovije događaje u Hrvatskoj. Razlaz u petočlanoj koaliciji, konzultacije o novom vladinom mandataru, njegov današnji izbor, kao i jučerašnje isključenje Ivića Pašalića iz Hrvatske demokratske zajednice, popratile su jedino američke izvještajne agencije poput Associated Pressa.

Međutim, danas je u dnevniku Washington Times objavljen komentar o situaciji u Hrvatskoj jednog od urednika tog lista, Jeffreya Kuhnera. Naslov članku je “Politička i gospodarska kriza u Hrvatskoj”:

“Franjo Tuđman se vjerojatno prevrće u vlastitom grobu” – piše iz Zagreba Jeffrey Kuhner. Samo dvije i pol godine nakon njegove smrti, zemlju potresa politička i ekonomska kriza. “Izabrana na platformi ekonomskih reformi i borbe protiv korupcije, sadašnja je vlast razočarala većinu Hrvata, kao i većinu stranih promatrača” – piše Jeffrey Kuhner, pomoćnik urednika unutrašnjopolitičke rubrike Washington Timesa.

On smatra da ključ neuspjeha leži u činjenici što su na vlasti – kako piše - “komunistički apartčici, koji su popularniji u Europi nego kod kuće”. Ne samo da je produbljena politička i gospodarska kriza, već je i demokracije manje – tvrdi gospodin Kuhner, koji smatra da “u Hrvatskoj danas ima manje medijske slobode nego za vrijeme Franje Tuđmana.”

Situacija nije bolja niti u oporbenoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici. “Iako se predstavlja kao konzervativac Reaganovog tipa, koji želi smanjivanjem poreza ubrzati gospodarski rast, Ivo Sanader se ponaša poput nekog neo-komunističkog grubijana” – piše Jeffrey Kuhner. U stranci se provode oštre čistke, a položaje gube svi koji se sa Sanaderom ne slažu. Sanader i njegovi suradnici – nastavlja američki novinar – čak su pokušali podmititi odnosno zaplašiti nekoliko zapadnih novinara, koji su htjeli izvještavati o njihovom “nelegalnom i protu-demokratskom pokušaju da se dočepaju vlasti.”

Zbog toga će se kriza nastaviti, a na sljedećim izborima ponovno će pobijediti sadašnja vladajuća garnitura - jer, "u ovom trenutku ne postoji vjerodostojna alternativa", smatra Jeffrey Kuhner, jedan od urednika Washington Timesa.

XS
SM
MD
LG