Linkovi

Prosper: SAD će pomoći Hrvatskoj da od den Haaga preuzme suđenja (10/7/02) - 2002-07-10


SAD će pomoći Hrvatskoj da od suda u Den Haagu preuzme suđenja za ratne zločine, izjavio je u Zagrebu američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper.

Za dva mjeseca u Hrvatsku će iz SAD stići prva ekspertna skupina koja će vladi premijera Ivice Račana pomoći pripremiti se za preuzimanje suđenja od Međunarodnog suda u Den Haagu.

"Njihov dolazak označit će početak suradnje koja će se odvijati u svim fazama, od policije do suda," izjavio je potpredsjednik Vlade u ostavci Goran Granić koji je poslijepodne u Banskim dvorima primio veleposlanika u američkoj administraciji zaduženog za pitanja ratnih zločina.

Pierre Richard Prosper, kojem je ovo prvi posjet Hrvatskoj, rekao je da je u Zagreb došao pružiti podršku Vladi u nastojanju da "pitanja ratnih zločina ostavi iza sebe". Dodao je da su SAD zadovoljne razinom suradnje hrvatske Vlade s Tribunalom te da Hrvatska u regiji ima vodeću ulogu u procesuiranju ratnih zločina.

"Slozili smo se da zajedno, ruku pod ruku, preusmjerimo procese natrag u Hrvatsku. Zato u rujnu šaljemo ekspertni tim koji će raditi s Vladom," rekao je američki veleposlanik.

Potpredsjednik Vlade Goran Granić naglasio je da hrvatsko pravosuđe, koje trenutno procesuira nekoliko slučajeva hrvatskih ratnih zločina, sada polazi ispit kroz kojeg dokazuje da li je u stanju suditi i donositi pravedne odluke.

"To je ključ otvaranja vrata za preuzimanje slučajeva. Prije nego se procesi koji su u tijeku ne završe i na određeni način ne da vjerodostojna kvalifikacija kvalitete tih procesa teško ćemo moći govoriti o dinamici preuzimanja slucajeva od Den Haaga," rekao je Granić.

Upitan kako američka vlada može od zemalja regije tražiti suradnju sa sudom u Den Haagu a sama se protivi stalnom Međunarodnom kaznenom sudu, veleposlanik Pierre Richard Prosper rekao je da su za SAD "to dva odvojena slučaja". Dodao je da američka vlada smatra da Međunarodni kazneni sud ne raspolaže s dovoljno mehanizama koji bi osigurali da ne dođe do politickog progona. Za razliku od suda u Den Haagu - rekao je veleposlanik prosper - na stalnom Međunarodnom kaznenom sudu ne postoji mogućnost preusmjeravanja procesa na nacionalne sudove.

XS
SM
MD
LG