Linkovi

Za borbu protiv AIDS-a u svijetu treba 10 milijardi dolara (10/7/02) - 2002-07-10


Dužnosnici vodećih međunarodnih organizacija, na konferenciji o AIDS-u, u Barceloni, oštro kritiziraju Sjedinjene Države i druge zemlje donatore da odvajaju premalo novca za borbu protiv pandemije AIDS-a. Sjedinjene Države, međutim, tvrde da su značajno povećale financiranje borbe protiv te bolesti.

Ujedinjeni narodi kažu da je za borbu protiv rastuće epidemije AIDS-a u svijetu potrebno deset milijardi dolara. Međutim, trenutno je dostupno manje od tri milijarde. U to su uračunata sredstva iz proračuna zemalja donatora, zemalja u razvoju, kao i multilateralnih kreditnih ustanova. Direktor Programa Ujedinjenih naroda za borbu protiv AIDS-a, Peter Piot, kaže da sve strane moraju povećati svoju godišnju potrošnju na AIDS dok se ne premosti ta razlika.

"U nekoliko slijedećih godina, povećanje izdvajanja bi trebalo biti najmanje 50 posto godišnje. Od toga nitko ne može biti izuzet. To je minimum oko kojega se ne može pregovarati," izjavio je Peter Piot.

Sjedinjene Države su se našle pod posebnom kritikom zbog premalog odvajanja za pomoć od AIDS-a. Ekonomist sveučilišta Columbia Jeffrey Sachs, koji je posebni savjetnik glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, optužuje administraciju predsjednika Busha da ne shvaća koliko novca treba neophodno izdvojiti u tu svrhu. On ju, također, optužuje da, zajedno s drugim zemljama donatorima, traži od zemalja u razvoju da smanje svoje zahtjeve za pomoć. Gospodin Sachs kaže da će Program Ujedinjenih naroda za borbu protiv AIDS-a, Svjetska zdravstvena organizacija i Globalna zaklada za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije za tri mjeseca predstaviti svoj plan za namicanje potrebnih dodatnih sredstava, nakon čega u Washingtonu nitko ne bi trebao ne znati o kakvim se potrebama radi.

"Priznajem da vlada Sjedinjenih Država to još ne zna točno. Ali, mislim da će za 90 dana to znati. Može postojati globalni plan djelovanja sa specifičnim financiranjem, koji bi uklonio masovnu zabunu koja, nažalost, vlada u zemljama donatorima, a posebice u onoj koja je najviše zakazala," rekao je Jeffrey Sachs.

Američki ministar zdravstva Tommy Thompson našao se izravno na udaru nezadovoljstva kada su ga prosvjednici na konferenciji o AIDS-u praktički zaglušili zvižducima dok je hvalio predanost administracije predsjednika Busha borbi protiv AIDS-a. Ministar Thompson je istaknuo da će Washington slijedeće godine povećati svoja izdvajanja za programe borbe protiv AIDS-a sa 14 na više od 16 milijardi dolara.

"To uključuje i udvostručenje financiranja međunarodnih programa u tom istom periodu. Dozvolite da to ponovim: mi smo udvostručili međunarodno financiranje u samo 18 mjeseci. Na do sada neviđen način smo pokazali koliko smo predani preventivnim programima, i kod kuće i u inozemstvu," izjavio je Tommy Thompson.

Ministar Thompson kaže da su se Sjedinjene Države obvezale dati Globalnoj zakladi za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije 500 milijuna dolara, odnosno četvrtinu ukupnih sredstava Zaklade. Jeffrey Sachs, međutim, kaže da bi Sjedinjene Države slijedeće godine u tu Zakladu trebale uložiti pet puta veću svotu, odnosno dvije i pol milijarde dolara, plus još jednu milijardu koja bi otišla, kao bilateralna pomoć, izravno u zemlje kojima ta pomoć treba.

XS
SM
MD
LG