Linkovi

Wall Street više drži do djela nego do riječi (10/7/02) - 2002-07-10


Govor predsjednika Busha o odgovornosti u poslovnom sektoru nije, kako se čini, posebno inspirirao promatrače na Wall Streetu, pa ni samo tržište dionica, koje je ponovno zabilježilo pad.

Greg Valliere je izvršni direktor washingtonske podružnice financijske organizacije Schwab. On je predsjednikov govor doživio kao i mnogi drugi u poslovnom svijetu.

"Mislim da je bio vrlo iskren, da mu je ton bio dobar, da je govor održan odlično, ali instinkt mi govori da u svemu nije bilo mnogo konkretnoga."

Predsjednik je predložio izdvajanje dodatnih 100 milijuna dolara za Saveznu komisiju za vrijednosnice i burzovno poslovanje, te kriminalizaciju uništavanja dokumenata i udvostručavanje zatvorskih kazni za prijevare u novčanim doznakama. William Niskanen, predsjedatelj instituta CATO, neprofitne zaklade za javnu politiku, ocjenjuje da predložene kazne neće povratiti ulagačima povjerenje nakon niza skandala u poslovnom sektoru. Tara Alcantar, bivša djelatnica telekomunikacijskog diva WorldComa, također je skeptična.

"Djela govore glasnije od riječi. Čula sam mnogo toga, ali još ne vidim nikakva djela. Nisam sigurna da će se stvari bitnije promijeniti."

No, nisu baš svi tako skeptični. T. J. Rodgers, glavni direktor kompanije Cypress Semiconductor kaže da ga je predsjednikov govor impresionirao.

"Predsjednik je iznio plan s dva cilja – prvo, kompanije bi trebale podnositi iscrpnije i točnije izvještaje o svojem financijskom stanju i drugo, oni koji prekrše pravila, trebali bi biti oštro kažnjeni. S time se slažem – varalice treba strpati u zatvor."

I sama Njujorška burza predlaže uvođenje mjera koje će – kako se nada – pomoći u provođenju reformi, uključujući reguliranje isplata plaće u dionicama članovima uprave korporacija.

XS
SM
MD
LG