Linkovi

Predsjednik Bush: 'Potrebna je nova poslovna etika' (9/7/02) - 2002-07-09


Predsjednik George Bush se danas, u govoru u New Yorku, založio za stroge kazne za direktore američkih korporacija koji su odgovorni za financijske malverzacije. Predsjednik je također pozvao na jačanje odgovornosti u poslovnom sektoru, u trenutku kada američku korporacijsku scenu potrasa nekoliko velikih skandala.

Predsjednik Bush želi da se poslovnim ljudima koji su odgovorni za financijske malverzacije dosuđuju duže zatvorske kazne. Također je najavio osnivanje radne skupine na saveznoj razini koja će koordinirati istrage kršenja zakona u američkim korproacijama.

Govoreći na Wall Streetu, članovima jedne poslovne udruge, američki je predsjednik pozvao na “stvaranje nove etike”, kako bi se obnovilo povjerenje investitora. Ovaj poziv dolazi u trenutku kada su, zbog niza korporacijskih skandala, tisuće ljudi izgubile posao, a mnogi su izgubili i novac iz mirovinskih fondova.

"Djela prijevare na visokoj korporacijskoj razini uzdrmala su povjerenje građana. Broj kompanija čija je poslovna etika u sukobu s nacionalnim vrijednostima je prevelik!" - rekao je predsjednik Bush.

Netom prije predsjednikova govora, čelnik demokratske većine u Senatu Sjedinjenih Država, Tom Daschle izjavio je da je došao trenutak da gospodin Bush podrži zakonske prijedloge Demokratske stranke, kojima je cilj pojačati nadzor nad računovodstvenim firmama koje obavljaju reviziju korproacijskih poslovnih knjiga.

"Test za predsjednika se ne sastoji u verbalnoj podršci otpuštenim radnicima. Ja sam siguran da ih on podržava. U pitanju je njegova volja da poduzme konkretne mjere na tom području, kako bi se spriječili buduće prijevare" - rekao je senator Daschle.

Predsjednik Bush zalaže se za umjereniji pristup problematici kontrole računovodstva američkih korporacija. Bez obzira na to, očito je da korporacijske malverzacije postaju političko pitanje, i za demorkate i za republikance.

Predsjednikov govor dolazi u trenutku kada je poslovni svijet potresen nizom skandala – u korporacijskim divovima poput WorldComa i Enrona. Skandali su mahom uzrokovani neprimjernim održavanjem poslovnih knjiga, gdje su se – kako se čini – troškovi knjižili kao profit korporacije.

Predsjednik Bush je na izvjestan način također u fokusu interesa javnosti – zbog njegova bavljanja biznisom prije nego što je otišao u politiku. Upitan o njegovom kašnjenju da – prije deset godina - financijskim organima prijavi vlastite prodaje dionica, predsjednik Bush je jučer izjavio da je istraga tog slučaja pokazala da on nije prekršio zakon. Za svoje kritičare, mahom demokrate, rekao je da su “vođeni političkim motivima.”

XS
SM
MD
LG