Linkovi

Kriza 'najameričkijeg športa' (9/7/02) - 2002-07-09


Amerikanci se vole pohvaliti da imaju četiri nacionalna sporta: košarku, nogomet, naravno njegovu američku vrstu, hokej i vjerojatno najameričkiji medju njima - baseball! No, upravo se taj sport nalazi u teškoj krizi, jer mu prijete dva štrajka – igrački i navijački.

Točno smo u sredini baseball sezone. Među najuspješnijim momčadima su poznata imena – Atlanta Braves, New York Yankees, Arizona Diamondbacks, Los Angeles Dodgers, Saint Loius Cardinals. Međutim, sve momčadi, ali i navijače brine drugi dio sezone, jer moglo bi se dogoditi da stadionu bukvalno budu prazni. Naime i igrači i navijači najavljuju – štrajk!

Igrači razloge za nezadovoljstvo vide, kao i obično, u svojim ugovorima, odnosno odnosima s vlasnicima klubova. Vlasnici su, naime, predložili mjere koje bi mogle dovesti do usporavanja rasta igračkih plaća. Sve se pokušava riještiti na relaciji vlasnici-igrački sindikat. Posljedice mogu biti – prekid sezone, pa čak i gašenje nekih klubova koji nemaju dovoljno novaca za nevjerojatno velike plaće igrača.

Baseball liga je od 1972. godine osam puta prekidala natjecanja zbog igračkog nezadovoljstva, a posljednji prekid iz 1994.godine smatra se najgorim, jer ta sezona uopće nije odigrana! Nakon toga s prosječnih 31 tisuće 600 gledatelja po utakmici palo se na 25 tisuća 260!

Da je taj štrajk bio vrlo loš potez, dokazuje i ljutnja navijača koji smatraju da ih skupo plaćeni igrači nemaju prava iznevjeriti na taj način. Od tada, pa sve do danas baseball gubi gledateljstvo. No, u gubitku su i mnogi klubovi. Ukupan klupski dug u prošloj godini iznosio je 232 milijuna dolara, dok se prosječna igračka godišnja plaća popela na dva milijuna 380 tisuća dolara.

Zaista je žalosno vidjeti poluprazne tribine ogromnih stadiona, a i tv prijenosi sve manje privlače ljubitelje baseballa, jer su postali – dosadni. Baseball utakmica se zna igrati i po pet sati, uz mnogo prekida, nema ritma, nedostaju uzbuđenja. I tako se došlo u situaciju da najameričkiji od svih američkih sportova zapadne u najtežu krizu do sada.

Ima još nešto što brine ljubitelje baseballa. Ta se “briga” zove u Americi soccer, a u ostatku svijeta – nogomet. Posljednji uspjesi američke nogometne reprezentacije, osobito odlične igre na tek okončanom svjetskom prvenstvu, privlače sve više sponozora, sve više tv kuća, sve više gledatelja…

A, gdje su gledatelji tu su i reklame, a gdje su reklame tu je i novac. Već se najavljuje da bi Sjedinjene Države mogle zatražiti organizaciju svjetskog prvenstva 2014. godine, a javljaju se i oni koji misle da bi američki nogometaši mogli planirati osvajanje prvog mjesta na svjetskom prvenstvu 2010. godine! Uz pomoć businessa, dakako! Mnogi misle i na štetu – baseballa!

XS
SM
MD
LG