Linkovi

Racija na 75 trgovina nakitom u SAD-u (9/7/02) - 2002-07-09


Washington Post na naslovnoj strani donosi izvješće o sveobuhvatnoj akciji Saveznog istražnog ureda, FBI-a, i Agencije za useljavanje i naturalizaciju u sklopu koje su izvršene racije u 75 zlatarnica diljem Sjedinjenih Država. Te agencije američke vlade posumnjale su da u tim trgovinama i kioscima u trgovačkim centrima teroristička mreža al-Qaida pere novac. Vlasti su u toj akciji uhitile dvanaestak Pakistanaca, uglavnom zbog kršenja useljeničkih zakona, te su zaplijenile niz dokumenata, kompjutora i dokaza koje agenti za protuterorističku djelatnost tek trebaju pregledati, izvještava Washington Post.

Isti list javlja da se predsjednik Bush našao na udaru istaknutih vođa crnačke zajednice u Sjedinjenim Državama koji su ga optužili da je zanemario crnce, a zemlju, istodobno, odveo previše udesno. Na 93. godišnjoj konvenciji udruge za prosperitet Amerikanaca afričkog podrijetla predsjednik te organizacije Kweisi Mfume je rekao da mu se ne sviđa Bushova politika po formuli “podijeli, pa vladaj” kada su u pitanju crnačke organizacije u Sjedinjenim Državama. Istaknuti crnački čelnik Jesse Jackson zaključio je da se – citiramo – danas suočavamo s najopasnijom kombinacijom po civilna prava u posljednjih 50 godina. Washington Post naglašava da je Jackson mislio pri tom na predsjednika Busha i ministra pravosuđa Johna Aschcrofta.

A Christian Science Monitor se osvrće na neobični trend među crkvenim kongregacijama na američkom Jugu. One, naime, kupuju velike trgovačke centre u kojima prodaju razne vjerske predmete. “Kršćanski kapitalizam”, piše Christian Scienve Monitor, “uzima korijena posvuda, od malih gradova do velikih središta poput Dallasa i Atlante”.

XS
SM
MD
LG