Linkovi

Predsjednik Bush poziva na odgovornost u poslovnom sektoru (9/7/02) - 2002-07-09


Predsjednik Bush nastojao je opravdati svoje ranije postupke u privatnom poslovnom sektoru, dok sprema važni govor o odgovornosti korporacija. U međuvremenu, u Kongresu je maratonskim svjedočenjem započelo ispitivanje bivših članova uprave telekomunikacijskog diva Worldcoma, koji se nalazi pred kolapsom.

Odgovarajući na pitanja o prodaji velikog broja dionica koju nije prijavio na vrijeme prije više od deset godina, predsjednik Bush je kazao da nije učinio ništa krivo, te da njegovi protivnici, koji postavljaju ovakva pitanja, to čine isključivo iz političkih razloga.

"Mislim da je to politika starog stila."

U pitanju su predsjednikovi postupci početkom devedesetih, kada je, kao član uprave jedne teksaške energetske tvrtke, prodao velik broj dionica. Ta je prodaja prijavljena tek znatno kasnije. Prema predsjednikovim riječima, Savezna komisija za vrijednosnice i burzovno poslovanje već je provela istragu o toj kompaniji, njenoj računovodstvenoj praksi i njegovoj prodaji dionica.

"Komisija je temeljito preispitala taj slučaj. Preispitan je svaki njegov aspekt i zaključeno je da se nema više čime baviti."

Međutim, demokrati na Capitol Hillu i dalje su skeptični. Oni ističu da je predsjednik prijavio prodaju svojih dionica prekasno, te da je dionice prodao upravo prije nego što je kompanija prijavila velike gubitke. Među skepticima je i senator Harry Reid iz Nevade.

"Unatoč nizu poslovnih promašaja, naš se predsjednik, kako se čini, uvijek ponovno dočeka na noge i profitira. Sada postoje zabrinjavajući znakovi da je i sam svojedobno prilično olako uzimao pravila, za koja sada traži od administracije da ih provodi."

Takvi komentari su očigledno shvaćeni prilično ozbiljno u Bijeloj kući, koja se također nosi s optužbama da je previše naklonjena poslovnom sektoru. Predsjednik Bush se – kako je rečeno – nalazi u osjetljivom položaju dok priprema današnji govor. S jedne strane, želi pooštravanje propisa o poslovanju, a s druge brine da bi preveliko vladino uplitanje u privatni sektor moglo ugušiti biznis. Na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji, predsjednik je najavio da ima samo jedan cilj.

"Važno je ponovno uspostaviti povjerenje u gospodarstvo. Mi to možemo."

Predsjednik je također izjavio da bi reforma propisa o poslovanju trebala biti glavni prioritet Kongresa do kraja godine. A na Capitol Hillu, članove uprave telekomunikacijskog diva WorldComa jučer su dočekala oštra pitanja o optužbama da je ova kompanija falsificirala profite. Na udaru kritike posebno se našao osnivač i bivši direktor WorldComa Bernard Ebbers. Međutim, gospodin Ebbers je odbio svjedočiti, pozivajući se na svoje ustavno pravo da ne odgovara na pitanja.

"Vjerujem da nitko neće zaključiti da sam se, dok sam radio u WorldComu, bavio nezakonitim aktivnostima ili prijevarama."

Bivši financijski direktor WorldComa Scott Sullivan također je odbio svjedočiti. Zakonodavci nisu bili posebno zadovoljni. Republikanski kongresmen iz New Jerseya Mike Ferguson poručio je svjedocima:

"Šutnja vas je možda spasila danas, ali možemo vam obećati da ćemo dobiti odgovore na pitanja koja treba postaviti. Na kraju ćemo istražiti ovu stvar, a odgovorni će snositi posljedice."

Obje političke stranke traže odlučnu akciju protiv računovodstvenih prijevara u poslovnom sektoru. Kongres također razmatra zakonski prijedlog o povećanju vladine kontrole nad revizorskim tvrtkama. Čelniku Savezne komisije za vrijednosnice i burzovno poslovanje Harveyu Pittu sve se češće upućuju pozivi da podnese ostavku. Stoga se današnji govor predsjednika Busha o korporacijskoj odgovornosti očekuje se posebnim nestrpljenjem.

XS
SM
MD
LG