Linkovi

Protiv terorizma - policom osiguranja (8/7/02) - 2002-07-08


Od terorističkih napada na Sjedinjene Države osiguravateljska društva u Americi isplatila su oko 50 milijardi dolara osiguranja na račun materijalne štete i gubitka posla kao posljedice napada. Prije 11. rujna većina osiguravateljskih društava u Sjedinjenim Državama nije pravila razliku između terorističkih napada i, recimo, uragana. Šteta uzrokovana njima bila je nadoknađivana. Međutim, to više nije slučaj. Vlasnici nekretnina imaju problema kada se osiguraju protiv terorizma i zbog toga traže pomoć od savezne vlade.

Osiguravateljske kompanije priznaju većinu potraživanja koja potječu od terorističkih napada 11. rujna. Međutim, mnoge od njih jasno daju do znanja da nisu voljne izdavati police osiguranja za moguće terorostičke napade u budućnosti. Nekoliko osiguravatelja koji daju takvu mogućnost traže velike premije.

Najviše problema pri osiguranju imaju vlasnici nekretnina koje se nalaze u blizini velikih američkih znamenitosti, ili u blizini mjesta gdje se okuplja veliki broj ljudi.

Stadion SF Giantsa plaća 75 posto više

John Yee je glavni financijski direktor San Francisco Giantsa, profesionalnog bejzbol kluba u Kaliforniji koji nastupa na stadionu s 41 tisuću mjesta. On kaže da nakon 11. rujna njegov klub i drugi u profesionalnoj bejzbol ligi imaju problem s osiguravanjem stadiona: "U stvari, morali smo zabraniti nastupe nekoliko ekipa kako bismo osigurali police osiguranja od terorizma za naše objekte. Sada plaćamo 75 posto više nego prošle godine. Uspijevamo zadržati tu cijenu tako što restrukturiramo druge troškove za osiguranje, a neke police koje smo ranije imali morali smo ograničiti."

Gospodin Lee je, u stvari, vrlo sretan. On je bio u mogućnosti dobiti osiguranje i platiti samo 75 posto više nego lani. Stručnjaci za nekretnine kažu da neki vlasnici plaćaju dvjesto pa i tristo posto više za svoje osiguranje kako bi bili pokriveni u slučaju još jednog terorističkog napada. Velik broj zgrada u blizini Bijele kuće u Washingtonu i Empire State Buildinga u New Yorku trenutno nije osiguran od terorizma jer niti jedna osiguravateljska kompanija nije voljna preuzeti rizik njihovog osiguravanja.

Vlada treba pokriti dio financijskog rizika

U Sjedinjenim Državama trenutno samo četiri osiguravateljska društva nude police koje pokrivaju teroristička djela, a samo dvije od njih pokrivaju središte New Yorka.

Marty DePoy, glasnogovornik Nacionalne udruge fondova za ulaganja u nekretnine kaže da je, čak i kad postoji mogućnost osiguranja od terorističkog napada, takva polica neupotrebljiva: "Postoje razne vrste izuzeća osiguranja. Drugim riječima, osiguranje neće pokriti biološki, kemijski ili napad putem interneta. Čini se da osiguravateljska društva izbjegavaju pokrivanje upravo onih napada na koji nas naša vlada gotovo svakodnevno upozorava."

Upravo to je razlog zašto se veliki vlasnici nekretnina priključuju predstavnicima graditeljkog i proizvodnog sektora, sporta i zabave, u traženju pomoći američkog Kongresa. Oni žele da članovi Kongresa preuzmu dio rizika osiguravateljskih kompanija time što će prihvatiti dio financijskog rizika u osiguravanju od terorizma.

Marty DePoy razumije zašto osiguravatelji ne žele ponuditi police osiguranja od terorističkih napada. Kao vlasnik nekretnine on nije sretan zbog toga, ali shvaća da terorizam nije poput potresa ili uragana. Vlada Sjedinjenih Država ne bi bila prva koja je pomogla osiguravateljskom sektoru u osiguravanju od terorizma. Vlade Britanije i Izraela, koje imaju dugogodišnju povijest borbe s terorizmom na svom teritoriju, preuzele su dio odgovornosti za osiguranje od terorizma.

Velik broj vlasnika nekretnina nije osiguran u slučaju terorističkog napada

Julie Rochman, glasnogovornica Udruge američkih osiguravatelja, kaže da je logično da bi američka vlada trebala preuzeti dio rizika: "Smatramo da bi vlada trebala biti uključena u pokriće osiguranja od terorizma jer teroristi ne napadaju samo određenu zgradu ili grad. Oni napadaju Sjedinjene Američke Države. Savezna vlada je ta koja bi trebala spriječiti buduće terorističke napade. Vlada čini što može u pokušaju spriječavanja napada, ali bi trebala učiniti svoje i ako neki od tih napada ne budu zaustavljeni."

Izgleda da bi se većina članova Kongresa mogla složiti s takvim stajalištem, ali do određene granice. Naime, i Senat i Zastupnički dom usvojili su prijedloge zakona kojima se vlada uključuje u osiguravanje od terorizma. U tim se prijedlozima poziva Kongres da osigura sredstva za osiguravateljski sektor u slučaju još jednog katastrofalnog terorističkog napada. No ti se zakonski prijedlozi ipak razlikuju pa će zajednički odbor oba doma trebati napraviti kompromisni prijedlog.

Očekuje se da će taj zakon predsjednik Bush potpisati, međutim, još nije jasno kako će konačni prijedlog izgledati. Ulagač u nekretnine Marty DePoy se nada da će predsjednik Bush potpisati taj zakon do kraja kolovoza jer trenutno velik broj vlasnika nekretnina nije osiguran od terorizma.

XS
SM
MD
LG