Linkovi

Nakon Enrona i WorldComa - Merck and Company (8/7/02) - 2002-07-08


Jučer je jedan senatski odbor, nakon dugotrajne istrage, objavio izvješće po kojem je Upravni odbor bankrotiranog Enrona znao da se kompanija približava financijskoj katastrofi. Danas bi pred jednim drugim odborom Zastupničkog doma američkog Kongresa trebali svjedočiti direktori korporacije WorldCom, no očekuje se da će se oni pozvati na svoje pravo da ne odgovaraju na pitanja kongresmena, kako ne bi teretili sami sebe.

Obje ove kompanije, i Enron i WorldCom, našle su se u žarištu medijske pozornosti nakon što su neprikladnim knjigovodstvenim metodama uvećavale svoj iskazani prihod. Time je nanijeta ogromna šteta i uposlenicima i dioničarima tih tvrtki. Iako se ova dva skandala još nisu ni slegla, izgleda da se pojavljuje još jedan knjigovodstveni problem u američkom korporativnom svijetu.

Riječ je o jednoj poslovnoj jedinici farmaceutske korporacije Merck and Company, jednog od najvećih proizvođača lijekova na svijetu. Prema pisanju današnjeg Wall Street Journala, Merck je prijavio u prihodu 12 milijardi i 400 milijuna dolara koji nikad nije ostvaren, a odnosi se na razdoblje od 1999. godine. Prema ovom newyorškom poslovnom listu, riječ je o dijelu korporacije koji se naziva Medco, a problem je nastao jer je kao zarada knjižena tzv. participacija pacijenata za lijekove, iako taj dio novca u cjelini ostaje apotekama.

Merck je treći po veličini svjetski proizvođač lijekova. Njegova poslovna jedinica Medco u prošloj mu je godini donijela 29 milijardi dolara prometa, što je preko polovice ukupnog prihoda cijele korporacije. Zbog sve manjih profita i bez novih lijekova na vidiku, ova korporacije našla se pod pritiskom da proda Medco, u Sjedinjenimj Državama drugog po veličini distributera lijekova koji se izdaju na recept. Da bi se shvatio volumen poslovanja ove kompanije, recimo i to da Medco, kroz mreže apoteka, putem pošte i Interneta, opslužuje 65 milijuna Amerikanaca.

Iako iz Mercka poručuju kako je ova praksa prijavljivanja prihoda u skladu s općeprihvaćenim načelima knjigovodstvene politike, na burzama dionica i vrijednosnih papira zavladala je nervoza. Prvo u Europi i Aziji, a potom i jutros prije otvaranja američkih burzi. Glavni burzovni indeksi u Londonu, Parizu i Frankfurtu zabilježili su danas pad vrijednosti, nakon ovih vijesti iz Sjedinjenih Država, a slično je bilo i na Tokijskoj burzi. Sve to pridonijelo je daljem slabljenju dolara u odnosu na druge glavne valute, dok su porasle cijene vrijednosnih papira i državnih obveznica. Do ovog dolazi nakon što su u petak dionice u New Yorku zabilježile znakovit rast vrijednosti, što se odmah odrazilo i na nižu cijenu vrijednosnica.

Kako javlja današnji Wall Street Journal, ova praksa Mercka je prijavljena američkoj Komisiji za burze dionica i vrijednosnih papira još u travnju, a po prvi se put pojavila u novinama prije otprilike dva tjedna, od kad je vrijednost dionica ove kompanije pala za oko 5 posto i to na najnižu razinu u posljednjih pet godina. I dok je početkom mjeseca već bila podnesena tužba protiv ove korporacije za netočno prijavljivanje prihoda, tek je u dokumentima poslanim Komisiji u petak naznačen stvarni iznos.

Prema pisanju Reutersa, Merck je namjeravao prodati oko 20 posto Medcoa, kroz nove dionice, no to je već dva puta dosad bilo odgađano, a - kako danas ocijenjuju analitičari - vrlo vjerojatno se ni neće uskoro dogoditi nakon ovog otkrića.

Do ovog najnovijeg knjigovodstvenog skandala dolazi u vrijeme kad se predsjednik George Bush sprema - sutra - na Wall Streetu objaviti nove mjere u borbi protiv nepoštenog korporacijskog poslovanja. Očekuje se da će te predsjednikove mjere uključivati kaznena gonjenja i zatvorske kazne za najteže prekršitelje. Vjeruje se da je cilj sutrašnjeg predsjednikova govora povratiti povjerenje ulagača te ublažavanje 'imagea' samog predsjednika kojeg se često opisuje kao osobu koja je vrlo sklona velikim korporacijama.

XS
SM
MD
LG