Linkovi

Merck and Co - novi problem u korporacijskom knjigovodstvu (8/7/02) - 2002-07-08


Kako javlja dnevnik Wall Street Journal, još jedna velika američka kompanija ima problema s vođenjem poslovnih knjiga. Merck and Company, jedna od najvećih farmaceutskih tvrtki u svijetu, točnije njezina kompanija Medco, uključili su u poslovna izvješća o prihodima i oko 12 milijardi dolara koje nikada nisu primili, niti su im bili namijenjeni. Točnije, uračunali su u zaradu i novac od participacije koju pacijenti plaćaju ljekarnama pri izdavanju lijeka.

Izvješće o knjigovodstvenim problemima Mercka odrazilo se na europskim i azijskim burzama, što je dovelo do pada vrijednosti dolara.

U međuvremenu, čelnici kompanije WorldCom pozvani su subpoenama da svjedoče pred odgovarajućim odborom Zastupničkog doma Kongresa o financijskoj strani poslovanja tog telekomunikacijskog diva.

Predsjednik Bush će sutra održati govor na Wall Streetu, u kojemu će čelnike burze i najvećih američkih korporacija pozvati na strože kažnjavanje odgovornih za nepropisno knjiženje poslovnih rezultata.

Inače, na američkom tržištu dionicama, pojačana zabrinutost zbog upitne računovodstvene prakse velikih korporacija izazvala je pad cijena dionica, kao i glavnih burzovnih pokazatelja. Industrijski prosjek Dow Jones i S&P-500 danas prijepodne bili su niži za više od jedan posto, a Nasdaq je izgubio više od dva posto.

XS
SM
MD
LG