Linkovi

Počele konzultacije o mandataru nove vlade (8/7/02) - 2002-07-08


Predsjednik Hrvatske Stipe Mesić počeo je jutros razgovore s liderima parlamentarnih stranaka o izboru mandatara za sastav nove vlade. Iako će svoju odluku objaviti tek za dva dana očekuje se da će predsjednik imenovati dosadašnjeg premijera Ivicu Račana koji je u petak podnio ostavku.

Ponovni izbor Ivice Račana za premijera podržavaju četiri stranke vladajuće koalicije što je svojim potpisima poslanim u Ured predsjednika potvrdilo 84 od 151 zastupnika u Saboru. SDP, HSS, HNS i LS od predsjednika države očekuju da mandat za sastav manjinske vlade u kojoj neće biti HSLS-a povjeri predsjedniku SDP-a, Ivici Račanu. Račana podrzava i osam od 23 zastupnika Socijal-liberala Dražena Budiše, dosadašnjeg Račanovog glavnog koalicijskog partnera.

"Koalicija još postoji jer Ivicu Račana podržava i dio HSLS-ovih zastupnika," izjavio je nakon razgovora na Pantovčaku predsjednik Kluba SDP-ovih zastupnika Mato Arlović.

Drazen Budiša čija su dvogodišnja osporavanja vladinih poteza rezultirala premijerovom ostavkom i nagovještajem konačnog raspada njegove stranke protivi se Račanovu reimenovanju.

"Buduću vladu ne smatram legitimnom. Konstaticija da je HSLS još uvijek u koaliciji je problematična, čak stovise, da svi zastupnici HSLS podrže tu vladu legitimitet HSLS proizlazi iz odluka stranačkog sabora," rekao je Budiša novinarima.

Za razliku od vlastite stranke koja se još jednom, ovaj put definitivno, podijelila do mjere da je šest liberala prijepodne osnovalo Klub nezavisnih zastupnika HSLS-a i zatražilo njegov odlazak s mjesta stranačkog predsjednika, Dražena Budišu podržava opozicija koja priželjkuje prijevremene izbore.

"HDZ neće podržati bilo koju novu vladu kojoj predsjednik Mesić da mandat u ovoj situaciji i držimo da su jedino rijesenje izbori. Prije svega zato što je politika ove koalicije doživjela svoj definitivni krah," kazao je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nakon razgovora u Uredu predsjednika.

Predsjednika Stipu Mesića Ustav obavezuje da za premijera imenuje osobu koja može dobiti povjerenje većine saborskih zastupnika, a bivšeg premijera, osim parlamentarne većine, u Saboru podržavaju i regionalne stranke i predstavnici manjina. Zato predsjednik HSS, treće velike stranke bivše koalicije i predsjednik Sabora Zlatko Tomčić drži da bi konzultacije trebale biti što kraće kako bi do petog kolovoza Ivica Račan formirao novu vladu i predstavio je Saboru.

"Biti će to vlada lijevog centra, po sastavu stranaka i pojedinih zastupnika koji ulaze u vladu, ali će imati karakteristike vlade srednje političke opcije, a možda po pojedincima i vlade desnog političkog centra," rekao je Tomčić.

Ime mandatara nove hrvatske vlade predsjednik Mesić objavit će u srijedu.

XS
SM
MD
LG