Linkovi

Započinju konzultacije za izbor mandatara nove hrvatske vlade (8/7/02) - 2002-07-08


Konzultacije s predsjednicima parlamentarnih stranaka i predsjednicima stranackih Klubova zastupnika u Saboru zapocinju u devet sati kada ce predsjednik Stipe Mesic primiti premijera u ostavci, predsjednika SDP-a Ivicu Racana i Matu Arlovica.

Iz Ureda predsjednika potvrdjeno je da ce sat kasnije na razgovore stici predsjednik HDZ-aIvo Sanader i Vladimir Seks, a u podne predsjednik HSS Zlatko Tomcic i Luka Trconic. U jedan poslijepodne na Pantovcak stizu HSLS-ov predsjednik Drazen Budisa i Djurdja Adlesic.

Predsjednika drzave Ustav obavezuje da mandatarem nove vlade imenuje osobu koja u parlamentu moze dobiti povjerenje vecine zastupnika. Podrsku dosadasnjem premijeru daje 84 od 151 zastupnika koji su svoje potpise poslali na Pantovcak. Osim SDP-a, HSS-a, HNS-a i LS-a podrsku Ivici Racanu dala su i osmorica od 23 zastupnika HSLS-a, druge stranke bivse vladajuce koalicije cija su dvogodisnja kontinuirana osporavanjavladinih poteza rezultirala premijerovom ostavkom.

Iako politicki analiticari i mediji ne dvoje da ce njegov izbor biti bivsi premijer, predsjednik drzave svoju odluku nece objaviti prije srijede. Mandatar kojeg imenuje sastavit ce novu vladu koju, da bi se izbjegli izbori, u roku od 30 dana treba potvrditi parlament.

XS
SM
MD
LG