Linkovi

Za borbu protiv AIDS-a izdvaja se premalo (8/7/02) - 2002-07-08


U Španjolskoj je službeno počela najveća konferencija o AIDS-u otkako su se takve konferencije počele održavati tijekom osamdesetih godina.

U Barceloni se okupilo 17.000 ljudi. Od toga ih 15 tisuća sudjeluje u radu konferencije, a ostalo su novinari i pomoćno osoblje. Početku konferencije prethodilo je nedavno upozorenje Ujedinjenih naroda da se epidemija AIDS-a agresivno širi, te da ta bolest postaje četvrti po redu uzrok smrti diljem svijeta. Tema ovogodišnje konferencije su znanje i predanost akciji.

Organizatori konferencije ističu da se o AIDS-u zna sve više, te da postoji sve veća odlučnost za borbu protiv njega, što budi nadu da bi se širenje ove bolesti konačno moglo usporiti. Dopredsjedatelj konferencije, profesor medicine sa sveučilišta Barcelone Jose Maria Gatell, kaže da su znanstvenici objavili više od deset tisuća znanstvenih radova, uključujući i studije o cjepivima i dvije nove grupe srodnih lijekova.

"To je vrlo relevantno pitanje, jer je posljednja grupa lijekova predstavljena prije šest godina. U međuvremenu, uveli smo u uporabu neke nove lijekove u već postojećim skupinama, ali na ovoj ćemo konferenciji razgovarati o potpuno novim grupama lijekova."

Dr. Gatell također je izrazio nadu da će konferencija potaknuti napore da se lijekovi učine pristupačnijima i lakšima za korištenje. Izvršni direktor Programa Ujedinjenih naroda za borbu protiv AIDS-a Peter Piot istaknuo je da se od prethodne konferencije o AIDS-u, održane prošle godine u Durbanu, epidemiji počela pridavati znatno veća pažnja na visokim političkim razinama, a izdvajanja za borbu protiv AIDS-a porasla su šest puta. Gospodin Piot ipak upozorava da politička volja i izdvajanja još uvijek nisu na dovoljno visokoj razini.

"Stoga je jedan od glavnih razloga za širenje epidemije nepoduzimanje bilo kakve akcije, te politička nespremnost da se prizna da širenje AIDS-a predstavlja opasnost za opstanak mnogih zemalja."

Dr. Piot se nada da će ova konferencija potaknuti ljude da se angažiraju na iskorijenjivanju AIDS-a. Međutim, jedan sudionik konferencije nije siguran da će se tako nešto i dogoditi. Shaun Mellors iz Južne Afrike jedan je od članova organizacijskog odbora konferencije, te je i sam zaražen virusom HIV-a. Kako kaže, velik broj delegata na konferenciji samo pokazuje da ovi sastanci, koji se održavaju svake dvije godine, postaju premasovni.

"Neki od nas smatraju da ove konferencije imaju previše sudionika. Često se događa da se tijekom konferencije drže vrlo odlučni govori, da se utjecajni političari slikaju s delegatima, no nakon konferencije ne provodi se zacrtano."

S druge strane, predsjednik Međunarodnog društva za borbu protiv AIDS-a Stephano Vella kaže da jake strane konferencije u Barceloni leže upravo u velikom broju sudionika, u njenoj otvorenosti za sve i u činjenici da je ne mogu kontrolirati vlade sa zacrtanim političkim ciljevima.

"Na konferenciji sudjeluju i vlade koje su svakako dobrodošle, no ovakve skupove predvode znanstvenici. Prednost je ovakvih konferencija upravo u tome da možemo slobodno istupati."

Gospodin Vella očekuje da će međunarodna konferencija o AIDS-u imati – kako kaže – nevjerojatan učinak. No, prema njegovim riječima, iako je na konferenciji u Durbanu konačno prekinuta službena šutnja o AIDS-u, konferencija u Barceloni, da bi doista bila uspješna, mora pokrenuti svijet na akciju.

XS
SM
MD
LG