Linkovi

Dalaj Lama - osoba dijaloga, osoba godine (7/7/02) - 2002-07-07


Svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu uglednih opernih i arijskih umjetnika, pjesnika i glazbenika te uručivanjem prigodnih poklona Njegovoj Svetosti, tibetanski duhovni poglavar Dalaj Lama završio je danas svoj dvodnevni posjet Splitu. Tibetanski vođa u ponedjeljak u jutro stiže u Zagreb gdje će i završiti svoj četverodnevni program u Hrvatskoj.

U subotu je Dalaj Lama odmah po dolasku u Split posjetio prvostolnicu Sv. Duje, a ključni moment njegova pohoda bila je tiha molitva pred glavnim oltarom za mir, međureligijsku suradnju i ljubav. Potom je praćen domaćinima prošetao starom gradskom jezgrom da bi sinoć u tvrđavi Gripe primio najviše odličje Hrvatske akademske udruge “Osoba dijaloga-osoba godine”, sedmo po redu i to kao prva osoba izvan hrvatskog kruga, koje mu je uručio don Ivan Grubišić predsjednik udruge.

Jedan od najvećih moralnih autoriteta današnjice održao je danas kratku konferenciju za tisak. Komentirajući širenje budizma na zapadni svijet Dalaj Lama je istaknuo dvostruko značenje te pojave. Tibet je u posljednje vrijeme mistična zemlja koja pobuđuje interes, a zapad je ujedno pomodan i voli slijedit nove stvari. Budizam, kazao je Dalaj Lama, ne ovisi o ničemu iz vana nego o čovjeku samome. Govoreći o vezi kršćanstva i budizma tibetanski vođa istaknuo je kako su iste temeljne stvari kojima teže obje religije : opraštanje, ljubav, suosjećanje , dok razlike koje postoje između kršćanstva kao teističke i budizma kao neteističke religije nisu razlog da primjerice, razmjena posjeta redovnika i redovnica iz kršćanskih samostana i budističkih hramova kao što je to slučaj u posljednjih 30 godina bude prekinuta.

Odgovarajući na upit zašto se nije susreo s nekim od lokalnih crkvenih velikodostojnika, Dalaj Lama, borac za mir u svijetu, kazao je :

“Svugdje gdje dođem ako imam priliku susretnem religijske i političke vođe naravno, ja sam tada sretan. Ako bi netko imao problema zbog susreta sa mnom ne bih mu želio stvarati probleme.”

Zamoljen da komentira trenutnu situaciju na Tibetu duhovni vođa Dalaj Lama je istaknuo :

“...Ako se gleda lokalno onda je situacija jako teška. Kineska je politika na Tibetu veoma represivna. Posvuda je kineska policija. Tibet koji je bogat rudama naseljavaju Kinezi; to je kulturni genocid. Gledajući s druge strane ima nade Kina će morati slijediti globalne trendove ,a to je demokracija, religijske slobode i vladavina zakona.

Govoreći o “Etici za novi milenij” u sportskoj dvorani na Gripama pred tri tisuće nazočnih Dalaj Lama je istaknuo da je njegov osnovni cilj borba za nenasilje , mir i svijet bez oružja. Značajan korak u tom pravcu poduzet je smanjenjem nuklearnog naoružanja i nagaznih mina, ali kako je kazao treba onda uz nuklearno potpuno ukinuti i biološko te kemijsko oružje. On je poručio da imamo razloga biti optimistični jer budućnost ovisi o vlastitome naporu i djelovanju. Težiti svijetu bez vojske i ujedno razmišljati o našem unutarnjem svijetu kojim ne smije vladati pohlepa za moći koja može predstavljati veoma snažno oružje.

XS
SM
MD
LG