Linkovi

U glavnoj kabulskoj džamiji odana posljednja počast Hajiju Abdulu Qadiru  (7/7/02) - 2002-07-07


U Afganistanu su tisuće ljudi bile na pogrebnoj službi za ubijenog potpredsjednika Hajia Abdula Qadira. Nakon kratke svečanosti u Kabulu, posmrtni ostaci su zrakoplovom prebačeni u njegovo rodno mjesto Jalalabad na pokop.

Mjere sigurnosti u glavnoj kabnulskoj džamiji, gdje se obavljala pogrebna služba za ubijenog potpredsjednika, bile su izuzetno stroge. Privremeni predsjednik Hamid Karzai i drugi članovi njegove vlade bili su na svečanosti. Potpredsjednik i ministar za javne radove Haji Abdul Qadir ubijen je od dvojice neidentificiranih napadača jučer dok se vozio iz svog ureda u središtu Kabula. Tijekom ovog napada ubijen je i njegov vozač. Prema iskazima očeviodaca, napadači su pobjegli taksijem.

Afganistanske vlasti tek trebaju utvrditi koji motivi stoje iza ovog ubojstva. Nije imenovan nijedan osumnjičenik, no policija je uhitila desetak stražara u Ministarstvu. Nagađa se da su ubojice gospodina Qadira povezane s pripadnicima svrgnutog talibanskog režima.

Predsjednik Karzai je ovaj napad nazvao terorističkim djelom i oformio petočlanu komisiju koja treba povesti istragu u ovom slučaju. Afganistanski predsjednik je također utorak proglasio danom žalosti. Predsjednik Bush je osudio napad, izjavivši kako je njegova ekipa iz Vijeća za nacionalčnu sigurnost u kontaktu s afganistanskim čelnikom nakon ovog incidenta.

Gospodin Qadir je bio jedan od najmoćniji paramilitarnih čelnika u zemlji i drugi je afganistanski ministar ubijen ove godine. Haji Abdul Qadir inače je brat Abdula Haqa, gerilskog vojnog zapovjednika iz doba sovjetske okupacije zemlje, kojeg su talibani ubili ubrzo nakon što su Sjedinjene Države pokrenule zračne udare u listopadu.

XS
SM
MD
LG