Linkovi

WP: Zaključena misija konvencionalnih postrojbi u Afganistanu (7/7/02) - 2002-07-07


Današnji Washington Post objavljuje da su američki dužnosnici zaključili da je desetomjesečna misija konvencionalnih postrojbi u Afganistanu uglavnom završena te da bi preostale manje sukobe – ako ih bude – trebao voditi manji broj pripadnika snaga za posebne namjene i operativaca Središnje obavještajne službe, CIA-e. Američki dužnosnici ističu da će se od sada voditi rat u sjeni. Međutim, izvori u američkoj vladi priznaju da je situacija u Afganistanu fluidna i nepredvidljiva te da bi se konvencionalne snage opet mogle uporabiti ako nova vlada u Kabulu ne bude u mogućnosti preuzeti središnju ulogu u zemlji, piše Washington Post.

New York Times ističe da će, u sklopu predostrožnosti od mogućeg biološkog napada, američka vlada uskoro cijepiti pola milijuna zdravstvenih djelatnika protiv malih boginja. Vlada također priprema teren za masovno cijepljenje Amerikanaca u slučaju potrebe što predstavlja povratak politici koja je napuštena prije 30 godina. Sve do prošlog mjeseca vladini dužnosnici izjavljivali su da namjeravaju cijepiti tek nekoliko tisuća zdravstvenih djelatnika koji bi prvi odgovorili na biološki napad virusom malih boginja. Plan da se taj broj poveća na pola milijuna, zaključuje New York Times, ukazuje na to da postojeći vladin program nije dovoljan za borbu sa zarazom većih razmjera.

Los Angeles Times piše da su stanovnici tog grada na američkoj zapadnoj obali uglavnom pozitivni prema životu u Los Angelesu unatoč katastrofalnoj prometnoj situaciji, uličnom kriminalu, policijskim skandalima, zagađenom zraku i svim drugim karakteristikama modernog megalopolisa. 63 posto ispitanika vjeruje da je situacija u gradu vrlo dobra nasuprot 31 posto stanovika Los Angelesa koji drže da su stvari loše. Najveću razinu zadovoljstva izrazili su Azijati, 83 posto, te bijelci, 82 posto no ni druge dvije zajednice, latino i crnačka, ne zaostaju puno.

XS
SM
MD
LG