Linkovi

U Saboru postoji natpolovična podrška eventualnoj budućoj Račanovoj vladi (6/7/02) - 2002-07-06


Nakon jučerašnje ostavke premijera, Hrvatska je u iščekivanju poteza predsjednika Stjepana Mesića. Naime, očekuje se da će on, sredinom tjedna, nakon razgovora s čelnicima parlamentarnih stranaka, imenovati mandatara nove vlade.

Predsjednik Sabora, Zlatko Tomčić najavio je održavanje izvanredne saborske sjednice, između 15. srpnja i 1. kolovoza, na kojoj bi se Sabor morao izjasniti o novoj vladi.

Tijekom jučerašnjeg dana, 84 zastupnika, iz različitih stranaka u Saboru, potpisalo je bjanko podršku premijeru Račanu, odnosno njegovoj budućoj vladi bez HSLS-a. Tom bjanko podrškom, odnosno potpisima upućenim u ured predsjednika Mesića, zastupnici su željeli pomoći sadašnjem premijeru u ostavci, Račanu, tj. poručiti predsjedniku Mesiću da, imenuje li ponovo Račana za premijera, ta vlada može računati s dovoljnom potporom u Saboru. Natpolovična većina, potrebna za potporu vlade, iznosi 76 glasova, a prikupljeno je osam potpisa više od natpolovične većine.

Spremnost da daju podršku novoj vladi, osim preostale četvorke u koaliciji, - SDP-a, HSS-a, HNS-a i LS-a -, svojim bjanko potpisom dali su i zastupnici regionalnih stranaka, - IDS-a, SBHS-a i PGS-a -, predstavnici nacionalnih manjina, te osmorica od 23 zastupnika HSLS-a. Ti potpisi najava su, možda, i konačne podjele unutar HSLS-a. Nakon Budišinih jasnih poruka onim HSLS-ovcima koji ne slijede njegovu politiku da napuste stranku, skupina njegovih unutarstranačkih oponenata, kako sada stvari stoje, mogla bi povući poteze i formalnog distanciranja od Budišine politike. Naime, najmanje osmorica HSLS-ovih zastupnika, koji ne podržavaju Budišinu politiku, mogla bi idućeg tjedna, kako zasad neslužbeno doznajemo, osnovati zaseban saborski klub nezavisnih zastupnika HSLS-a. Taj bi klub, do novih parlamentarnih izbora, podržavao novu vladu, bez HSLS-a. Taj će klub uživati i potporu dijela ministara, zamjenika i pomoćnika ministara iz HSLS-a, koji se ne slažu s Budišinim potezima, i spremni su, ako novi mandatar to od njih zatraži, ostati na svojim poslovima u vladi.

Danas su na jučerašnju Račanovu ostavku reagirale i stranke opozicije. Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader ovako je prokomentirao jučerašnji premijerov govor ostavke:

"Taj istup jučer držimo farsom, a ne ozbiljnim sučeljavanjem sa stanjem u kojemu se Hrvatska nalazi. I jučer je ponovno, u toj maniri, izveden salto mortale, u kojemu je javnosti kazano "da, Hrvatska je u krizi, ali tko je doveo Hrvatsku u tu krizu - ne znamo, ali mi ćemo ju izvući!". To je otprilike bio scenarij jučerašnjeg istupa gospodina predsjednika vlade u ostavci," izjavio je Ivo Sanader.

Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatska stranka prava, i Demokratski centar najavljuju da neće podržati novu vladu, jer smatraju da se postojeća situacija treba razriješiti prijevremenim izborima.

XS
SM
MD
LG