Linkovi

Šimonović: Hrvatska - most između dva svijeta (6/7/02) - 2002-07-06


U Ujedinjenim narodima je prije nekoliko dana započela sjednica ECOSOC-a odnosno Gospodarskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda o premošćivanju razlika između bogatih i siromašnih zemalja, prije svega u području zdravstva i obrazovanja. Predsjednik tog Vijeća je Ivan Šimonović koji se nada da će se razlike lakše premostiti ukoliko razvijene i nerazvijene zemlje budu više i bolje surađivale. Veleposlanika Šimonovića pitali smo kakvo je mjesto Hrvatske u svijetu razvijenih i siromašnih zemalja.

Šimonović: “Često možemo poslužiti kao most između dva svijeta pri čemu možemo razumijeti jedan i drugi kako u odnosu na razvijene tako i nerazvijene zemlje u kojem se nastoji uskladiti interese. To nosi za zemlju određene koristi, otvara simpatije za Hrvatsku što onda pomaže otvaranju, s jedne strane, u nerazvijenim zemljama, potencijalna nova tržišta, a s druge strane, povjerenje u Hrvatsku kao faktor stabilnosti otvara nam put onim asocijacijama kojima dugoročno težimo, Europskoj uniji i NATO-u. U te organizacije ne ulazi se samo time da učestalo izjavljujemo naš veliki interes za sudjelovanje u tim organizacijama nego tako da se na različitim područjima dokazuje da Hrvatska može pružiti neki doprinos onda Hrvatska postaje interesantna za ulazak u one organizacije kojima težimo.”

Možda će današnja ostavka premijera Račana malo pomutiti tu sliku o politički stabilnoj situaciji. Što mislite o tome?

Šimonović: “Mislim da je ključno da cijeli taj proces bude transparentan i u skladu s pravnim i demokratskim pravilima. Vlade se stvaraju i padaju u demokracijama pa upravo je to možda i obilježje demokracija, da se vlade rađaju i padaju, ali prema interesima birača. Pri tome nema velike drame. Za red, mir i vladavinu prava nije bitno koja će vlada biti na vlasti”.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan predložio je uvjetno produženje misije UNMOP-a za još tri mjeseca. Ima li ikakvog jugoslavenskog koridora kod Prevlake ili je to izmišljena priča?

Šimonović: To je priča bez bilo kakve osnove prema svim mojim saznanjima premda u tim pregovorima nisam izravno sudjelovao. U stalnim sam kontaktima s našim pregovaračima i o takvom nečem se, po svemu što znam, nije razgovaralo. Inače izvješće glavnog tajnika je pravo osvježenje. Ne radi se samo o tome da je rok skraćen na tri mjeseca nego je to i poruka. Riječ je o jednostavnoj poruci…Glavni tajnik ocjenjuje da je i taj kraći rok dovoljan da se završe razgovori koji onda mogu voditi povlačenju mirovnih snaga. Glavni tajnik kaže da “ako odgovarajući dogovori budu postignuti i prije onda će izvjestiti Vijeće sigurnosti onda bi se misija mogla dovršiti još i ranije”.

I za kraj, ima li kakvih novih informacija oko misije UN-a u BiH i kada se mogu očekivati ako ih trenutno nema?

Šimonović: “Radi se o jednoj vrlo ozbiljnoj krizi u međunarodnim odnosima za koju će trebati intenzivno tražiti rješenja. Okvir tih rješenja bi trebao biti, s jedne strane, da SAD i dalje sudjeluju u mirovnim operacijama, ali s druge strane, da se ne odstupa od međunarodnog prava i da se zaštiti dignitet Međunarodnog kaznenog suda. Kupuje se vrijeme tehničkim produljenjima i ključno je da to kupljeno vrijeme bude dobro iskorišteno."

XS
SM
MD
LG