Linkovi

Budiša: Političku krizu trebalo riješiti izborima, a ne ostavkom! (5/7/02) - 2002-07-05


Ostavku premijera Ivice Račana, svega nekoliko minuta nakon njezina podnošenja, komentirao je Dražen Budiša. Njegova stranka se, najavio je, vraća u opoziciju. Račanovu ostavku kao i formiranje nove vlade smatra legalnim, ali ne i legitimnim činom. Tvrdi da se iz postojeće situacije trebalo izaći na drugačiji način.

Budiša: "Mi smatramo da se politička kriza u koaliciji trebala razriješiti izborima; da sve one dvojbe, sve one razlike, sve one blokadae s kojima se suočavala ova koalicija, da ih je trebalo razriješiti voljom gradjana Republike Hrvatske na izborima. Moja procjena je da će se na koncu to i dogoditi, jer konceptualne razlike nisu uklonjene. Pričekajmo neko vrijeme pa ćemo vidjeti da problem ove koalicije nije bio problem HSLS-a, a pogotovo ne mene kao predsjendika HSLS-a, koji je dužnost zamjenika premijera obnašao odgovorno, marljivo i savjesno - onoliko koliko sam to bio."

Govoreći o budućnosti svoje stranke Budiša je kazao da je došao trenutak "konačnog povlačenja crte u HSLS-u". "To neće", kaže on, biti " crta koja će značiti kraj političkog pluralizma u HSLS-u, koji je bio i koji će ostati sastavni dio stranačkog života, već crta izmedju onih" - kako je rekao "stvarnih članova stranke" i "onih koji su se stavili u službu drugih stranaka". Po Budišinoj ocjeni, strah od gubitka fotelja i povlastica, jedan su od motiva onih koji su se suprotstavili vodstvu stranke. HSLS neće više - tvrdi on - biti ničija politička samposluga". Budiša: "Sada će se u HSLS-u dogoditi - ne mojom voljom - ona politička diferencijacija koja je bila dugo vremena prikrivana. Do kraja i odlučno: onaj tko ne slijedi politiku HSLS-a - široka mu vrata! Onaj tko se stavio u funkciju drugih političkih stranaka neće ostati u HSLSu."

Budiša opovrgava novinske naslove koji govore da je izlaskom iz koalicije zapravo ostao bez stranke. HSLS, s dvadeset tisuća članova, smatra on , "jaka je stranka". Bude li potrebno, Budiša je izjavio da je spreman sazvati izvanredni stranački sabor kako bi osnažio svoju potporu kao predsjednika stranke s još većim brojem glasova koje je dobio na stranačkom saboru u ožujku, kada mu je protukandidat bio Jozo Radoš.

XS
SM
MD
LG