Linkovi

Premijer Račan podnio ostavku (5/7/02) - 2002-07-05


Danas je hrvatski premijer Ivica Račan dao ostavku, čime je pala i hrvatska Vlada. U obraćanju naciji, premijer je istakao kako su koalicijske vlade svugdje težak ispit te dodao:

Račan: "Prihvaćamo kritiku i nezadovoljstvo gradjana da nismo ostvarili sve što smo obećali. Ono što me i kao gradjanina i kao premijera ove zemlje najviše zamislilo jest da gradjani smatraju da smo se zadnjih mjeseci previše počeli baviti sami sobom. Da smo, umjesto da rješavamo probleme gradjana i društva, počeli proizvoditi političke probleme koji su nas blokirali i iscrpljivali. Priznajem da su naši gradjani i naša javnost u tome u pravu. Doista, zadnjih mjeseci koalicija je sve više vremena trošila na rješavanje problema koji su nastajali unutar nje."

Ukratko, Račan priznaje da je vladajuća koalicija zadnjih mjeseci postala sama sebi svrhom i razlogom. Račan: "Medjutim, zadnjih tjedana iz same su koalicije krenule izjave da je koalicija potrošena, da se u nju više ne vjeruje. Počelo se licitirati s privremenim izborima. Kriza je kulminirala prošli tjedan kad je dio koalicije blokirao rad Vlade i onemogućio Saboru donošenje odluka. Ovakvo ponašanje ugrozilo je sve ono pozitivno što smo već ostvarili i dovelo u pitanje ostvarenje svega onoga za što su nam gradjani ove države dali svoje povjerenje. U tom trenutku morao sam reći da tako dalje ne možemo. Sudbina gradjana ove države važnija je od moje ili bilo čije političke karijere. Stoga sam danas podnio ostavku na mjesto hrvatskog premijera."

Uvjeren da će dobiti novi mandat za sastav nove vlade, ovaj put bez Budišinog HSLS-a, Ivica Račan je najavio:

"Spreman sam doprinijeti novoj političkoj vladi u drugom sastavu, dakako, ukoliko dobijem podršku predsjednika Republike i Sabora. Dakako, nastavit ću zajedno s Vladom raditi za dobrobit gradjana i Hrvatske. Ovo što se danas dogadja u Hrvatskoj nije ustavna kriza, kako to neki tumače. Ovo je rješavanje političkih problema i prepreka u skladu s hrvatskim Ustavom i zakonima. Hrvatska se pokazuje kao pravna država, kao mirna i stabilna zemlja svojim gradjanima i svojim gostima. Ostavka vlade nije kraj, ovo je mogućnost za novi početak!"

Kao što smo već najavili, idući tjedan bi predsjednik Mesić trebao novi mandat za sastavljanje Vlade trebao ponuditi upravo Ivici Račanu, a ukoliko se to ne bi dogodilo, u što se sumnja, s obzirom da Račan i bez HSLSa ima potrebnu većinu u Saboru, izbori bi bili raspisani najkasnije do 5. listopada ove godine.

XS
SM
MD
LG