Linkovi

Slavlje uz snažne mjere sigurnosti (4/7/02) - 2002-07-04


U Sjedinjenim se Državama danas slavi Dan neovisnosti. Proslave protiču u znaku snažnih mjera sigurnosti.

Dužnosnici savezne vlade tvrde da im nisu poznate neke konkretne terorističke prijetnje, no masovne mjere sigurnosti su na snazi.

U Washingtonu, gdje će se večeras, po tradiciji, održati najveća proslava ovog blagdana, najzaposleniji je koordinacijski centar za domovinsku sigurnost čiji je posao spriječiti terorističke napade poput onih od 11. rujna. Njegovi djelatnici elektronskim putem prate održavanje oko dvije tisuće proslava širom zemlje.

Na washingtonskom Mallu - travnatoj površini između zgrade Kongresa, Bijele kuće i nacionalnih memorijala Georgeu Washingtonu, Abrahamu Lincolnu i Thomasu Jeffeersonu - mjere sigurnosti su posebno stroge. ovdje će se večeras održati najveća proslava Dana neovisnosti, uz vatromet na kraju.

Očekuje se da će proslavu s balkona Bijele kuće pratiti i predsjednik George Bush s njegovom obitelji. Na svečanom konceru na Mallu, uz Nacionalni simfonijski orkestar nastupit će i Aretha Franklin te Chuck Berry.

Američkim zračnim prostorom, osobito nad velikim gradovima, patroliraju avioni ratnog zrakoplovstva.

U New Yorku, mobiliziran je cijeli policijski kadar, a posebne mjere sigurnosti uvedene su za područje East Rivera, gdje će se večeras održati vatromet. U pauzi ovog spektakla bit će odana počast poginulima u napadima od 11. rujna.

U Philadelphiji, gradu u kojem su i utemeljene Sjedinjene Države, održat će se i tradicionalna godišnja parada 4. srpnja. Ovogodišnju nagradu Philadelphia Liberty Medal, koja se uručuje svakog Dana neovisnosti, dobio je državni tajnik Colin Powell.

XS
SM
MD
LG