Linkovi

Palestincima treba novo čelništvo (1/7/02) - 2002-07-04


Palestinci su, rekao je predsjednik George Walker Bush, “pijuni u igri mira”. Njihovo gospodarstvo je u raspadu. Žive u bijedi, a čelništvo ih je razočaralo.

Sada su Palestinci sučeljeni s izborom. Mogu izabrati vlast kakvu imaju sada – no, to bi ih samo odvelo dalje u slijepu ulicu. Umjesto toga, mogu izabrati i drugačiji put prema reformi i izgradnji institucija, koji će dovesti do palestinske države. Države koja će živjeti u miru sa svojim izraelskim susjedima. “Status quo,” rekao je predsjednik Bush, “jednostavno je neprihvatljiv.”

Sjedinjene Države ne biraju palestinsko čelništvo. To je na samim Palestincima. Sadašnje čelništvo nije palestinskom narodu donijelo ono što on želi. Sadašnje čelništvo nije im donijelo palestinsku državu. Kako je rekao predsjednik Bush, “Ne radi se o tome da ćemo mi ljudima reći koga da izaberu ili ne – to je na njima samima. Međutim, na nama je da istaknemo da će nama, ukoliko budu izabrani ljudi koji neće biti ozbiljni partneri za pregovore, biti nemoguće da ostvarimo napredak.” Sadašnja situacija – nastavljanje terorizma, neuspješno palestinsko čelništvo, politički zastoj – nije prihvatljiva. Treba donijeti novi palestinski ustav. Treba provesti izbore. Treba organizirati nove snage sigurnosti. Nadalje, kako je rekao predsjednik Bush, “U financijskim institucijama treba vladati transparentnost” kako bi se eliminirala korupcija.

Predsjednik Bush je rekao da, ukoliko se na Srednjem istoku želi postići napredak, Palestinci moraju imati čelnike “koji su ozbiljno predani pregovorima o pitanjima sigurnosti i političkih reformi potrebnih za uspjeh mirovnog procesa.”

Sjedinjene Države predane su suradnji s palestinskim narodom na stvaranju novog ustavnog okvira i demokracije koja će funkcionirati za palestinski narod. “Svijet je spreman pomoći,” rekao je predsjednik Bush, “no, ovi koraci prema državi ovise o palestinskom narodu i njegovom čelništvu.”

XS
SM
MD
LG