Linkovi

Američka neovisnost (4/7/02) - 2002-07-04


Danas, 4. srpnja, Amerikanci diljem zemlje sa svojim obiteljima i prijateljima slave svoju neovisnost. 4. srpnja 1776, delegati 13 sjeveroameričkih kolonija usvojili su rezoluciju u kojoj stoji – citiramo: ”… ujedinjene kolonije jesu - te imaju pravo biti – slobodne i neovisne države.”

Deklaraciju neovisnosti napisao je Thomas Jefferson, koji je kasnije postao treći predsjednik Sjedinjenih Država. Deklaracijom neovisnosti začet je jedan novi eksperiment slobode. Deklaracija se inspirirala načelima koje su očevi-utemeljitelji Amerike smatrali nadvremenskim, vječnim. “Držimo da su slijedeće istine same po sebi razumljive: da su svi ljudi stvoreni jednaki, da ih je njihov Stvoritelj obdario odredjenim neotudjivim pravima, medju kojima su život, sloboda i potraga za srećom.” Te riječi od tada nadahnjuju mnoge ljudske duhove.

Predsjednik George Bush je rekao da, “Iako su velika zla i dalje postojala, svijet nakon 4. srpnja 1776-te godine nije ostao isti. Rodjena je jedna čudesna zemlja, a jedna je revolucionarna ideja upućena čitavom ljudskom rodu: sloboda – ne kao plod milosti neke vlade, već kao prirodjeno pravo svakog pojedinca.“

Već 226 godina, Sjedinjene Države brane slobodu – kod kuće i u inozemstvu. 11. rujna 2001, Sjedinjene su Države pretrpjele teroristički napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon u kojima je poginulo više od 3 tisuće osoba. Ti su napadi predstavljali nasrtaje na slobodu koju je Deklaracija Neovisnosti proglasila za gradjane Sjedinjenih Država. Strašni dogadjaji od 11. rujna podsjetili su Amerikance da poklon slobode nikada ne smiju smatrati zajamčenim.

Sjedinjene Države i saveznici sada vode rat za obranu svijeta od globalne terorističke mreže. To je borba za slobodu, borba za pravdu. Neposredno nakon napada 11. rujna, predsjednik Bush je izjavio da “...napredak ljudske slobode – tog velikog postignuća, te velike, vječne nade - sada ovisi o nama. Naša nacija – ova generacija – uklonit’ će mračnu prijetnju nasilja od našeg naroda i iz naše budućnosti."

XS
SM
MD
LG