Linkovi

Dražen Budiša najavio kraj vladajuće koalicije (4/7/02) - 2002-07-04


“Da, ovo je kraj. Gotovo je,” izjavio je Dražen Budiša novinarima jučer, nakon što je Sabor, bez podrške većine zastupnika njegove stranke ratificirao Ugovor o nuklearnoj elektrani Krško. Time je najavio konačan izlazak HSLS-a iz vladajuće koalicije.

Budiša i Račan sinoć su razgovarali, ali to nije promijenilo ništa u njihovim odnosima. Premijer Račan neizravno je jučer još jednom najavio da će ostavku podnijeti do kraja tjedna.

Predsjednik države Stjepan Mesić, koji će, podnese li sadašnji premijer ostavku imenovati novog mandatara Vlade, nije se jučer želio izjasniti hoće li priliku da sastavi novu Vladu bez HSLS-a ponovno dati Ivici Račanu. Rekao je samo to da će taj posao povjeriti osobi iz stranke pobjednice na prošlim parlamentarnim izborima.

Dražen Budiša je, nakon poteza koje je povukao, suočen s još jednom dramom u vladajućoj stranci. Šest zastupnika iz redova HSLS-a jučer su mu otkazali poslušnost i glasali za ugovor o Krškom. Budiša je najavio da će oni koji podrže taj ugovor snositi posljedice.

Na pitanje – očekuje li zato što je glasao suprotno naputku stranačkog rukovodstva isključenje iz stranke, zastupnik HSLS-a Mladen Godek je rekao: “Ako se nekoga treba izbaciti iz HSLS-a, onda bi to trebao biti onaj koji radi štetu HSLS-u, koji radi na tome da HSLS-u rejting pada. Jeste li uvjereni da sam baš ja to? Možda stvarno postoji netko o kome bi trebalo razmisliti da ga se isključi iz HSLS-a, prosto iz razloga što potezi koji se vuku idu na štetu HSLS-a.”

Najstariji zastupnik HSLS-a Ivo Škrabalo, koji je također glasao za Ugovor, našalio se, citirajući nedavnu rečenicu Ivića Pašalića: “Ja ne izlazim, a ako me izbace, neka me izbace.”

Dvojica od petorice ministara HSLS-a u Vladi – obrane Jozo Radoš i znanosti Hrvoje Kraljević – izjavili su da ne podržavaju Budišine poteze.

Ministar Radoš je kazao: “Član Vlade ću biti ukoliko mi se to ponudi i ukoliko budem ocijenio da imam dovoljno podrške na svim razinama gdje je trebam imati i da mogu dobro obaviti svoj – moram reći – komplicirani posao.”

Narednih dana Budiša će morati prebrojati unutarstranačke gubitke zbog poteza koje je povukao.

XS
SM
MD
LG