Linkovi

Bijela kuća poziva sve Amerikance da sudjeluju u proslavi Dana neovisnosti (4/7/02) - 2002-07-04


Bijela kuća poziva sve Amerikance da sudjeluju u današnjoj proslavi Dana neovisnosti, unatoč upozorenjima i povećanim mjerama sigurnosti. Predsjednik će provesti dio praznika u mjestu Ripley u saveznoj državi West Virginia.

Ovaj će Dan neovisnosti biti drugačiji od svih prethodnih. Nebo nad mnogim gradovima bit će osvijetljeno prigodnim vatrometima, ali i zaštićeno borbenim zrakoplovima. Gotovo deset mjeseci nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države, Amerikanci slave rođendan svoje zemlje. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer kazao je da je uvođenje strožih mjera sigurnosti tijekom ovog praznika posve opravdano.

"Vlada ne raspolaže nikakvom posebnom informacijom o nekoj specifičnoj prijetnji. No, svjesniji smo nego ranije da postoje teroristi, koji žele napasti Sjedinjene Države, pogotovo masovne priredbe," rekao je.

Gospodin Fleischer dodao je da će biti uvedene iste mjere sigurnosti koje su bile na snazi tijekom Olimpijade u Salt Lake Cityju.

"Agencije za zaštitu reda i zakona, Savezni istražni ured FBI i savezna vlada udružili su snage diljem zemlje kako bi se američki građani zaštitili od bilo koje općenite prijetnje, za koju smatramo da zaslužuje pažnju," kazao je.

Zračne patrole, koje su do prije nekoliko mjeseci štitile New York i Washington, bit će danas ponovno uvedene nad nizom američkih gradova. Proslave će osiguravati velik broj policajaca i agenata FBI-a. U Bijeloj kući, Vijeće za domovinsku sigurnost pratit će preko 2000 priredbi diljem zemlje. Glasnogovornik Bijele kuće Fleischer poručio je američkoj javnosti da uživa u prazniku.

"Nećemo dozvoliti teroristima da pobijede otkazujući proslave američkih praznika," rekao je.

Predsjednik Bush je osobno pozvao Amerikance da sudjeluju u proslavama, a to će učiniti i sam u saveznoj državi West Virginia.

XS
SM
MD
LG