Linkovi

HSS podržao Ivicu Račana (4/7/02) - 2002-07-04


Predsjednik Hrvatske seljačke stranke, Zlatko Tomčić najavio je da će podržati Ivicu Račana u stvaranju nove vlade.

Hrvatska seljačka stranka spremna je ostati u vladajućoj koaliciji i podržati premijera Račana u formiranju nove vlade bez HSLS-a, izjavio je danas, nakon sastanka s premijerom Račanom, predsjednik te stranke Zlatko Tomčić.

"Međutim, moje je opredjeljenje, i moje stranke, da ne treba raspravljati o uzročnicima krize; mi naprosto konstatiramo da je, uz ovakav način funkcioniranja, ova koalicija izgubila vjerodostojnost. Ona naprosto u ovakvom sastavu više ne može raditi; ona se potrošila. To je za mene, odnosno moju stranku, posve dovoljno kao argument da pokušamo stvoriti novu parlamentarnu većinu koja bi bila rasterećena od svih negativnosti bivše parlamentarne većine" - izjavio je Zlatko Tomčić.

Iako kriza vladajuće koalicije traje već nekoliko dana, predsjednik Hrvatske seljačke stranke - koja, nakon izlaska HSLS-a iz koalicije, ostaje najjači, glavni koalicijski partner SDP-u, bez kojeg je nemoguće formirati novu vladu - nije se uopće do danas izjasnio želi li uopće u takvoj koaliciji ostati. Danas je i ta dvojba riješena. Za danas najavljeni zadnji oproštajni sastanak petorke odgođen je za sutra.

U najjačoj oporbenoj stranci, HDZ-u, ocjenjuju da nova vlada, bez HSLS-a, sve i da dobije potporu većine u parlamentu, nema izgleda za duži opstanak. Predsjednik HDZ-a Ivo Sanader poručuje:

"Mi u Hrvatskoj demokratskoj zajednici ne ćemo ni pod koju cijenu podržati novu Račanovu vladu, niti će HDZ koalirati u bilo kojoj varijanti s SDP-om" - kaže Ivo Sanader.

U međuvremenu se iskristaliziralo koji su od HSLS-ovih ministara, - ako to novi mandatar vlade od njih zatraži - spremni ostati u vladi, a koji će slijediti poteze svog stranačkog šefa, Dražena Budiše. U ovom trenutku je sasvim izvjesno da će vladu napustiti Dražen Budiša, koji je zamjenik premijera, te dvojica od pet njegovih ministara: ministar prometa, pomorstva i veza Dario Kovač i ministar gospodarstva Hrvoje Vojković.

Ministar Kovač je rekao da će on "slijediti politiku svoje stranke". "Ona je mene kandidirala i izabrala i, posredno, postavila na ovu poziciju. Ako nema moje stranke, ni ja nemam u ovoj vladi što tražiti" - rekao je gospodin Kovač.

Kakva će biti stranačka sudbina članova vlade i šestorice zastupnika iz redova HSLS-a, koji ne podržavaju Budišine poteze, još uvijek se ne zna. Za ovaj tjedan nije zakazan sastanaka nadležnih stranačkih tijela HSLS-a, koji bi o tome trebali odlučivati

XS
SM
MD
LG