Linkovi

Bush: Amerikanci ujedinjeni u obrani slobode (4/7/02) - 2002-07-04


Amerika je ujedinjenija nego ikada ranije, rekao je predsjednik Bush u povodu 226. rođendana Sjedinjenih Država. U svom govoru na Dan neovisnosti, predsjednik je rekao da su teroristički napadi od 11, rujna zemlju ujedinili u bolu i odlučnosti.

Ovaj Dan neovisnosti ne nalikuje niti jednom ranijem - to je prvi Dan neovisnosti nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Mjere sigurnosti jake su u čitavoj zemlji, ali u gradiću Ripleyu, u West Virginiji, u vrijeme prigodnog govora predsjednika Busha, raspoloženje je bilo potpuno prazničko.

Amerikanci su ujedinjeni u zajedničkoj obrani slobode, rekao je gospodin Bush tisućama građana, okupljenih na glavnom trgu ovog gradića.

"U dvjesto-dvadeset-šestoj godini naše neovisnosti, vidjeli smo da je američki patriotizam još uvijek živ i zdrav. Kada se nađe u opasnosti, mi svoju zemlju volimo još više."

Okupljeni su s oduševljenjem pozdravili predsjednikovo spominjanje patriotizma, kao i naglasak na važnosti jedinstva zemlje, koje je pojačano nakon 11. rujna.

I danas, rekao je predsjednik Bush, Amerika je jedinstvena u odlučnosti da zaštiti svoje građane i pobijedi neprijatelja. "Još jednom, povijest je pozvala Ameriku da koristi svoju ogromnu moć u obrani slobode. I mi ćemo upravo to i učiniti!"

Na pozornici s koje je govorio, predsjednika su okruživali veterani i uniformirani pripadnici oružanih snaga. Gospodin Bush je pohvalio njihov doprinos zemlji, rekavši da je najveće blago Amerike u ratu protiv terorizma - njezina vojska.

Predsjednik je ponudio i poseban praznični poklon za 15 tisuća useljenika, koji nisu američki državljani, a koji služe u američkoj vojsci. Predsjednik im je ponudio trenutno dobivanje državljanstva. "Ovi muškarci i žene vole našu zemlju. Oni to pokazuju svakodnevno, predanim obavljanjem svojih dužnosti. Iz poštovanja prema njihovoj službi u ovo vrijeme rata, potpisao sam uredbu kojom im se omogućuje trenutno dobivanje državljanstva Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG