Linkovi

Antunović: Osobni i stranački, umjesto nacionalnih interesa (3/7/02) - 2002-07-03


Krizu u vladi Republike Hrvatske za Glas Amerike prokomentirala je njezina potpredsjednica Željka Antunović, koja ovih dana sudjeluje u radu Gospodarsko-društvenog vijeće Ujedinjenih naroda u New Yorku:

Željka Antunović nije željela – kako je rekla – “kalkulirati o sudbini reformske vlade”. Postoji više mogućnosti razrješenja krize, no očito je da podrška u Saboru postoji, što je posvjedočilo i potvrđivanje sporazuma o nuklearki Krško – rekla je gospođa Antunović. Utisak je da koalicijska vlada u posljednje dvije godine prolazi kroz jednu te istu, latentnu krizu. Zbog čega je to tako?

Željka Antunović: Meni se čini da su u pitanju pojedinci, čije ja ciljeve ne mogu shvatiti. Nije mi doista jasno što oni očekuju od budućnosti i što žele za Hrvatsku. Zanimljiva je izjava jednog mog kolege iz HSLS-a koji je danas rekao da se stavlja na stranu koalicijske vlade jer mu se čini da su od stranke važniji interesi zemlje, odnosno reformski procesi koji su u njoj počeli.

“Krizu su prouzročili oni koji su stavili pojedinačne ili stranačke interese iznad zajedničkih, državnih. I mislim da bi bilo dobro da oni odu iz vlade” – smatra naša sugovornica. Ona dodaje da političke, koncepcijske razlike među vladinim ministrima i drugim dužnosnicima često nisu toliko velike, već da se radi o sudaru napuhnutih ega pojedinih političara.

Željka Antunović: Kao da pojedinci pokušavaju iz sitnica napraviti veliki problem. Kao da ne žele tražiti kompromis na pitanjima na kojima ga je definitivno moguće pronaći. Sigurno da ima osobnih ambicija, pokušaja da se netko uzdigne iznad nekog drugog, ali i to se radi na krivi način. Borba za poziciju u stranci je itekako legitimna, međutim za povjerenje birača se treba boriti tako da se stvaraju rezultati, uspjesi, a ne da se kompromitiraju suradnici.

XS
SM
MD
LG