Linkovi

Capitol Hill: Prije blagdanskog, verbalni vatromet! (3/7/02) - 2002-07-03


Članovi Kongresa Sjedinjenih Država ovih dana uživaju u tjedan dana dugom odmoru, zbog blagdana Dana neovisnosti. Međutim, atmosfera u Kongresu, neposredno prije praznika, bila je vrlo žustra i užurbana. U zakonodavnom je tijelu gotovo nestala atmosfera stranačke solidarnosti i suradnje, koja je obilježila posljednjih desetak mjeseci – nakon terorističkih napada iz rujna prošle godine.

Srpanj u Washingtonu. Američki glavni grad prolazi kroz prve sparne dane ovog ljeta. Turisti opsjedaju nacionalne spomenike i muzeje, a grad završava posljednje pripreme za proslavu Dana neovisnosti. Za turiste jedna od najatraktivnijih točaka je Capitol hill, odnosno zgrada Kongresa Sjedinjenih Država.

Kongres - "najveći svjetski debatni klub"

Kongres usvaja zakone, i zbog toga ga često nazivaju “najvećim debatnim klubom na svijetu.” Ovdje politička borba, diskusija i polemika, nikad ne prestaju. Poslije 11. rujna, nakon terorističkih napada na New York i Washington, atmosfera je mjesecima bila neuobičajeno mirna, solidarna i pomirljiva. Kongresmeni su smatrali da je, u cilju promicanja zajedničkog dobra, važno otkloniti stranačke razmirice.

Međutim, ovih dana, to više nije slučaj – konačno, razlike u mišljenju srž su demokratskog sustava. Stručnjaci čak tvrde da su se posljednjih dana stranački sukobi posebno užarili bez obzira o čemu se raspravljalo - vojsci, obrani od terorizma, skandalima u poslovnom sektoru...

Članovi Kongresa, bilo demokrati bilo republikanci, koristili su svaku priliku da za probleme nacije optuže protivničku stranku.

"Za naciju je velika šteta što je republikansko čelništvo Zastupničkog doma vrlo tvrdoglavo. Njih jedino zanimaju pitanja koja oni pokreću. Oni jedino žele zaštiti parcijalne interese, bez obzira na cijenu. I to bez obzira na skandale kojima smo bili svjedoci posljednjih mjeseci" - tako govori demokrat Dick Gephardt, čelnik manjine u Zastupničkom domu.

Nakon beskonačnih debata, ima li Kongres vremena za usvajanje zakona?

Naravno, republikanci na ovakve izjave odgovaraju kad god im se pruži prilika. Slijedi dio raspre u Zastupničkom domu, koji je prije nekoliko tjedana raspravljao o izdvajanju dodatnih sredstava za kampanju protiv globalnog terorizma. U debati sudjeluju republikanac Bill Thomas i demokrat Barney Frank.

"Naše kolege iz protivničke stranke najviše plaši da bi ovaj kongres nešto mogao postići, oni se u stvari plaše mogućeg uspjeha. Plaše ga se zbog toga jer žele u jesen pobijediti na izborima, i od manjine postati većina" - riječi su republikanca Billa Thomasa. Evo što mu na to odgovara demokratski kongresmen Frank: "Moj kolega se upitao što bi se dogodilo da mi postanemo većina. Reći ću vam što bi se dogodilo – ovo bi ponovno postalo demokratsko zakonodavno tijelo. Jer danas je ovdje, u Kongresu, ugušena demokracija – i to pod izlikom spašavanja demokracije u inozemstvu."

Ovakve su debate u Zastupničkom domu, koji ima 435 članova, sve češće. U odnosu na Zastupnički dom, Senat je mnogo mirnija, "stoloženija” ustanova. No, treba uzeti u obzir da se izbori održavaju u studenom, pa kongresmeni često drže posebno vatrene govore, u želji da privuku kamere te da ih glasači bolje upamte.

Kako to da se uopće neki zakonodavni posao završi? – često se pitaju novinari, pa i sami političari. Može li u takvoj užarenoj atmosferi uopće biti suradnje između demokrata i republikanaca, koja je neophodna za usvajanje zakona? Naravno da može. Kada se radi o pitanju od opće, nacionalne važnosti, republikanci i demokrati vrlo se brzo sporazumjevaju, bilo da se radi o unutrašnjem ili vanjskopolitičkom pitanju. Povijest je puna primjera takve dobre suradnje, od njih je posljednji kongresna reakcija na napade od 11. rujna.

No, u ovom trenutku, takva je suradnja samo stvar sjećanja. Ovih dana, verbalni vatromet u žaru kongresne debate zamijenit će onaj pravi vatromet – vatromet kojim Amerikanci proslavljaju 4. srpnja, Dan neovisnosti. No, to je tek jedan dan, odnosno jedna večer. Nakon toga – na posao! Kongres čeka dug ljetni mjesec - pun vatrenih debata i polemika te, nadajmo se, i poneke važne zakonodavne odluke.

XS
SM
MD
LG