Linkovi

Nezapamćena suša u Sjedinjenim Državama (3/7/02) - 2002-07-03


"Washington Post" na naslovnoj stranici donosi veliki teskt o nezabilježenoj suši u Sjedinjenim Državama koja je pogodila područja od Atlantika do Tihog Oceana. U tipičnoj godini, navodi se u tekstu, suša pogodi oko 15 posto američkog teritorija. Ove godine, pak, zahvaćeno je više od 40 posto. Jedina godina koja je po suši bila teža od ove je 1934. kada je bilo pogođeno čak 65 posto teritorija Sjedinjenih Država. Ovdje u Washingtonu, šest mjeseci zaredom, od rujna prošle do veljače ove godine, palo je manje kiše od prosjeka.

Također u Washingtonu…U tijeku su posljednje pripreme za sutrašnju proslavu Dana neovisnosti Sjedinjenih Država, 4. srpnja. Kako piše Post sve aktivnosti koje će se događati u središtu grada pozorno će se motriti video-kamerama koje su postavljene tijekom protekla tri tjedna. Jedna video-kamera, ističu stručnjaci, može pratiti prostor za koji bi inače trebalo 20 policajaca. Nakon proslave Dana neovisnosti kamere će biti isključene, a nakon toga će se procjeniti njihova učinkovitost. Ovisno o tome, donijet će se odluka o njihovom demontiranju ili nastavku korištenja…

Pregled američkog tiska zaključujemo Christian Science Monitorom koji upozorava na promjenu obrazovnih programa u vjerskim školama diljem Sjedinjenih Država. Na primjer, sjemenište Bangor bilježi pad broja polaznika od 25 posto od 1996. godine što dovodi do problema popunjavanja svećeničkih redova. Manjak zainteresiranih studenata dovodi i do financijskih problema vjerskih škola. Jedno od najutjecajnijih američkih sjemeništa nalazi se u manjku od gotovo tri milijuna dolara.

XS
SM
MD
LG