Linkovi

Budućnost UNMBIH-a još uvijek neizvjesna (3/7/02) - 2002-07-03


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda priprema se za obustavljanje rada policijske misije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, nakon što je gotovo napuštena nada da će Washington odustati od svog zahtjeva za imunitetom američkih vojnika u mirovnim misijama pred Međunarodnim kaznenim sudom. U međuvremenu, američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da se američke snage neće povući iz svih mirovnih misija u svijetu.

Dok se bliži rok za produženje misije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini bez ikakvih znakova popuštanja iz Washingtona, dužnosnici svjetske organizacije pokušavaju naći rješenje za ovaj spor. Predsjednik Vijeća sigurnosti, britanski veleposlanik Jeremy Greenstock izjavio je da bi najizglednija alternativa bila da Europska Unija preuzme policijsku misiju što prije, dakle, prije planiranog roka u prosincu.

"Cilj bi, dakle bio, da se što više smanji prazni hod između obustave misije Ujedinjenih naroda i početka rada misije Europske unije. Možda ćemo uspjeti produžiti rad misije Ujedinjenih naroda i ubrzati dolazak misije Europske unije u Bosni i Hercegovini. Što više smanjimo taj jaz, to bolje," kazao je gospodin Greenstock.

Britanski veleposlanik izjavio je da Vijeće sigurnosti ne želi da mirovne operacije svjetske organizacije budu ovisne o američkim strahovima, za koje pravni stručnjaci kažu da su uglavnom bez osnova. No, ukoliko Vijeće ne razriješi ovaj spor do danas u ponoć po lokalnom vremenu – upozorava veleposlanik Greenstock – još četiri mirovne operacije, koje treba produžiti ovoga mjeseca, mogle bi se naći u nevolji.

"Ne želimo da svaki puta, kada treba produžiti neku mirovnu operaciju, moramo prolaziti kroz ovako nešto. Želimo da se mirovne operacije vode bez prekida," ocijenio je.

Američki diplomati nadali su se da će Vijeće sigurnosti usvojiti – kako kažu – opću rezoluciju, u kojoj bi se pitanje imuniteta američkih vojnika riješilo jednom za uvijek. Tom bi rezolucijom američki vojnici u mirovnim operacijama bilo gdje na svijetu bili izuzeti od jurisdikcije Međunarodnog kaznenog suda. Međutim, Vijeće sigurnosti protivi se toj ideji. Diplomati Vijeća kažu da bi čak i ograničeni imunitet američkih vojnika u Bosni i Hercegovini narušio kredibilitet novoga suda.

U međuvremenu, američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da administracija ne planira povući američke vojnike iz svih međunarodnih misija.

"Imamo snage u zemljama diljem svijeta. Nemamo ih namjeru povlačiti," rekao je.

Gospodin Rumsfeld je, međutim, jasno dao do znanja da će Sjedinjene Države preispitati svoje sudjelovanje uraznim mirovnim operacijama, kako postojećim, tako i budućim. Prema njegovim riječima, Sjedinjene države žele da njihovi vojnici budu izuzeti od juridikcije Međunarodnog kaznenog suda kroz bilateralne sporazume.

"Namjeravamo preispitati svoje sudjelovanje u mirovnim misijama i postići imunitet za naše vojnike, koji bi ih štitio i u budućim misijama i u sadašnjim misijama. Želimo da naši vojnici budu zaštićeni na temelju bilateralnih sporazuma," kazao je.

Ministar obrane Rumsfeld nazvao je Međunarodni kazneni sud “zapanjujućom i nimalo dobrodošlom inovacijom” u međunarodnom pravu.

XS
SM
MD
LG