Linkovi

Europska komisija o riziku kravljeg ludila u Hrvatskoj (2/7/02) - 2002-07-02


Hrvatska je smještena među zemlje u kojima postoji rizik pojave kravljeg ludila – usprkos činjenici da u zemlji još nije nađen niti jedan slučaj bolesti.

U Hrvatskoj postoji veoma malena ali još uvijek moguća šansa pojave kravljeg ludila. Zbog toga je zemlja rangirana u skupinu III procjene geografskog rizika - objavio je znanstveni odbor Europske Komisije.

Kategorija III geografskog rizika znači da u određenoj zemlji postoji realna, iako malena mogućnost pojave bolesti.

Kravlje je ludilo detektirano u većini zemalja ove kategorije, a u njoj su se našle i države gdje je bolest svojevremeno uzela maha, uključujući i Veliku Britaniju, odakle je potekla i izazvala štete mjerene milijardama eura.

Hrvatska se našla u skupini u kojoj su, uz izuzetak skandinavskih zemalja, sve europske države.

Procjenu geografskog rizika pojave bolesti donose nezavisni eksperti slijedeći tokove uvoza životinja iz drugih zemalja, način i porijeklo njihove ishrane i registrirajući situacije u kojima su domaća goveda mogla doći u dodir sa zaraženim životinjama.

U Hrvatskoj do danas nije zabilježen niti jedan slučaj kravljeg ludila, kontrole su striktne no sve to skupa nije bilo dovoljno da Unijini stručnjaci smjeste Hrvatsku u nižu rizičnu skupinu II kojoj po svim parametrima pripada.

Postavljanje Hrvatske u rizičniju skupinu III rezultat je činjenice da eksperti nisu na raspolaganju imali sve potrebne dokumente – dio podataka iz vremena bivše SFRJ u beogradskim je arhivima – te stanja u susjednim zemljama i zemljama odakle Hrvatska uvozi goveda.

Pojava jednog jedinog slučaja bolesti po pravilu mjesecima blokira izvoz govedine – kao što je niža kategorija rizika najbolja preporuka kupcima da je meso zdravo.

Dobra je vijest prognoza eksperata po kojoj od 2001. godine dramatično pada mogućnost pojave bolesti, ponajviše zahvaljujući ozbiljnosti s kojom hrvatske veterinarske vlasti kontroliraju zdravlje životinja.

XS
SM
MD
LG