Linkovi

Bush: Želimo okončati zastoj u Vijeću sigurnosti (2/7/02) - 2002-07-02


Predsjednik George Bush izjavio je da želi okončati zastoj u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, u vezi s američkim protivljenjem međunarodnom kaznenom sudu. No, predsjednik je dodao da Washington – koji prijeti povlačenjem policijskih djelatnika iz misije Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini - neće odustati od svojih stajališta.

Predsjednik Bush je izjavio da međunarodni kazneni sud predstavlja prijetnju američkoj suverenosti. Postojanje suda predstavlja mogućnost da državljanima Sjedinjenih Država, pripadnicima mirovnh misija, bude suđeno prema zakonima koji nisu američki.

"Dok Sjedinjene Države rade na tome da se širom svijeta usposatvi mir, naši diplomati i naši vojnci mogli bi postati predmet rada tog suda. Ta mogućnost me vrlo brine. Nastojat ćemo okončati zastoj u Ujedinjenim narodima. Međutim, mi nećemo nikad pristati da postanemo potpisnik dokumenta o stvaranju ovog suda" - rekao je predsjednik Bush.

Zastoj do kojeg je došlo zbog američkog stajališta u pitanje dovodi američki angažman u međunarodnim mirovnim misijama. Washington prijeti povlačenjem iz ovih misija ako se američkim državljanima ne udjeli pravni imunitet pred novoosnovanim međunarodnim kaznenim sudom.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao je da je zaštita američkih državljana u međunarodnim misijama “vitalno načelo” američke politike. Ako bi popustile, Sjedinjene bi Države mogle mnogo izgubiti – rekao je Ari Fleischer.

XS
SM
MD
LG