Linkovi

NATO izrazio predanost misiji SFOR-a (2/7/02) - 2002-07-02


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je Vijeće sigurnosti da riješi sukob oko Međunarodnog kaznenog suda, ili će u protivnom mirovne operacije Ujedinjenih naroda biti ugrožene. Nakon američkog veta, dužnosnici Ujedinjenih naroda sastavljaju planove za povlačenje mirovnih snaga iz Bosne i Hercegovine prije nego što je bilo planirano. U međuvremenu, veleposlanici NATO saveza izrazili su predanost misiji SFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Vijeće sigurnosti treba do sutra u ponoć pronaći rješenje za zahtjev Sjedinjenih Država. Ukoliko se to ne dogodi, operacija u Bosni i Hercegovini bit će okončana šest mjeseci prije nego što je bilo planirano. Dužnosnici svjetske organizacije već razmatraju moguće posljedice takvog razvoja događaja. Od Glavne skupštine trebalo bi, u tom slučaju, tražiti sredstva za zatvaranje ureda Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini i povlačenje njegovog osoblja iz te zemlje. Glasnogovornik Ujedinjenih naroda Fred Echhard kazao je da bi svjetska organizacija mogla pretrpjeti velike gubitke.

"U takvom bi slučaju trebalo raskinuti postojeće ugovore, što bi – samo kroz razne kazne – koštalo oko milijun dolara. Trebalo bi pitati Europsku uniju kako brzo bi mogla preuzeti policijsku misiju, no u svakom slučaju, naš prerani odlazak iz Bosne i Hercegovine unio bi razdor."

Glavni tajnik Kofi Annan izrazio je zabrinutost zbog implikacija američkog veta za buduće operacije svjetske organizacije. Diplomati već brinu o misiji Ujedinjenih naroda u Libanonu, koju treba produžiti ovoga mjeseca. Diplomati priznaju da, kako se čini, nema prostora za kompromis sa Sjedinjenim Državama. Washington je dao do znanja da neće popustiti u svojim zahtjevima. Američki partneri u Vijeću sigurnosti kažu da su njihove opcije ograničene, jer ne žele poduzeti ništa što bi potkopalo kredibilitet novog suda. U međuvremenu, Sjedinjene su Države - kako je javljeno – povukle tri Amerikanca iz mirovne misije u Istočnom Timoru. Ipak, američki diplomati tvrde da Washington želi ostati angažiran u mirovnim operacijama Ujedinjenih naroda i da bi povlačenje američkih snaga iz svih operacija bilo neprihvatljivo rješenje.

U Washingtonu, glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher istaknuo je da Sjedinjene Države žele ostati u Bosni i Hercegovini i nastaviti podržavati njene stanovnike u obnovi. U međuvremenu, veleposlanici NATO saveza na sastanku u Bruxellesu izrazili su predanost misiji SFOR-a. Dužnosnici NATO-a naglasili su da mandat SFOR-a proizlazi iz Daytonskog sporazuma. No, s obzirom da su taj mandat odobrili i Ujedinjeni narodi, moglo bi se dogoditi da najmanje dvije zemlje - Njemačka i Nizozemska – moraju povući svoje snage iz Bosne, jer, prema njihovim zakonima, njihove snage mogu sudjelovati samo u vojnim operacijama u inozemstvu, koje je odobrila svjetska organizacija. Američki diplomati u NATO savezu kažu da ne postoje planovi za povlačenje tri tisuće američkih vojnika iz sastava SFOR-a. Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Clifford Bond pružio je uvjeravanja bosansko-hercegovačkoj vladi da prijetnje Washingtona o povlačenju iz misije Ujedinjenih naroda neće dovesti do američkog povlačenja iz SFOR-a. Posebni predstavnik svjetske organizacije u Bosni i Hercegovini Jacques Klein izjavio je da bi okončanje policijske misije samo izložilo SFOR još većem teretu.

"To bi značilo da bi SFOR trebao preuzeti znatno više posla u pružanju podrške lokalnoj policiji. Mislim da bi to potkopalo i vrlo uspješan program Visokog povjerenstva za izbjeglice, jer je za povratak izbjeglica najvažnija sigurnost. Bez policijske strukture koja će održavati sigurnost, sve to dolazi u pitanje. Tu su i dolazeći izbori u listopadu, na kojima će, nadamo se, dominirati ne-nacionalističke stranke. No, i za to je potrebna sigurnost i vladavina zakona, a to pak traži efikasnu policiju."

Ujedinjeni narodi pozivaju Europsku uniju da ubrza provođenje svojih planova o preuzimanju policijske misije svjetske organizacije u Bosni i Hercegovini, no dužnosnici Unije ističu da bi to bilo logistički zahtjevno.

XS
SM
MD
LG