Linkovi

Al-Qaida na meti ima muslimane (30/6/02) - 2002-07-01


Unatoč tome što tvrde da brane muslimane, teroristi al-Qaide ubijaju bez razlike muškarce, žene i djecu mnogih zemalja i raznih vjerskih opredjeljenja, uključujući i islamska.

Kako tvrde vlasti u Maroku, trojica terorista al-Qaide, koji su uhićeni prošli mjesec, planirali su bombaški napad na civilni autobus, kao i kafić u Marakešu. Jedan od uhićenika, Hilal Jaber El Assiri, kako se izvješćuje, prigovorio je izboru meta napada zbog toga što bi bili ubijeni i muslimani. Njegov suradnik, Abu Zubair al-Haili, koga marokanske vlasti identificiraju kao Zouhaira Hilala Mohammeda Tabitija, ustrajao je na izvršenju napada na kafić. Priznao je da će biti ubijeni muslimani, ali je tvrdio da su ta ubojstva "opravdana plemenitošću akcije". Eksploziv je već bio pripremljen, ali je napad spriječila marokanska policija.

Deseci tisuća muslimana poginuli su od ruku islamskih ekstremista u Alžiru. Egipatski je narod bio meta muslimanskih ekstremista skupina al-Gama'a al-Islamiyaa i al-Jihad, blisko povezanih s al-Qaidom. U Afganistanu, mnogi su muslimani bili ubijeni, izloženi torturi, zatvarani, ili su, pod ekstremističkim režimom talibana i njihovih terorističkih saveznika iz al-Qaide, postali izbjeglice.

Muslimani su bili i među tisućama žrtava al-Qaidinih bombaških napada na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, 1998. godine. Bili su i među više od tri tisuće ubijenih u napadima al-Qaide na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, prošle godine, u rujnu. Nasilje i netolerantnost al-Qaide i drugih terorističkih istomišljenika ne prijete samo sigurnosti muslimana; one gaze najtemeljnija načela islama. Šeik Saleh bin Hameed, imama Velike Džamije u Meki, izrazio je uvjerenje milijuna muslimana kada je rekao: "Svi razumni ljudi, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjeru, moraju proglasiti rat terorizmu."

XS
SM
MD
LG