Linkovi

Oprez za Dan neovisnosti 4. srpnja (1/7/02) - 2002-07-01


Visoki dužnosnici administracije predsjednika Busha pozivaju Amerikance da tijekom dolazećeg Dana neovisnosti 4. srpnja budu na oprezu. No, kako ovaj će se praznik – kažu dužnosnici – ipak proslaviti kako je planirano.

Ovo je prvi Dan neovisnosti od terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, pa su savezne agencije reda i zakona stavljene u stanje povišene pripravnosti. Državni tajnik Colin Powell izjavio je da obavještajna izvješća pokazuju da je možda potrebno uvesti strože mjere sigurnosti.

"Ne želim tome pridavati preveliku važnost, no mislim da je bilo opravdano staviti agencije reda i zakona u stanje povišene pripravnosti. Naravno, tijekom sljedećih nekoliko dana, redovito ćemo na sastancima razmatrati moguće nove prijetnje koje primimo."

Državni tajnik Powell izjavio je u gostovanju na televiziji da za sada nije primljena nikakva informacija koja bi ukazivala da se sprema napad na neku određenu metu. No, prema njegovim riječima, s obzirom na masovne proslave Dana neovisnosti i domoljubnu prirodu tog praznika, dodatne mjere sigurnosti su opravdane.

"Postoje neka izvješća o al-Qaidi i neka druga izvješća. No, jednostavno, vrijeme je da se mjere opreza postrože."

Upitan o povezivanju al-Qaide s gerilcima libanonskog Hezbollaha, o kojem je jučer pisao Washington Post, državni tajnik je kazao da administracija tu vijest shvaća vrlo ozbiljno.

XS
SM
MD
LG